Koolmezendrukte…

Een paar mezenkastjes in de tuin staat vrijwel altijd garant voor één of meer broedsuccessen en levert altijd weer zo’n aardig kijkspel op.

Ik plaats ze graag met het zicht er op vanuit de huiskamer en in dit geval van een voederend koolmezenpaar, heb ik óók maar weer eens de camera enkele dagen gericht gehouden op de driftig aan- en afvliegende ouders.  Ik heb – om hen wat tegemoet te komen-  zelfs speciaal een bakje met meelwormen in de buurt van het nestje geplaatst.  Eigenlijk was het óók mijn bedoeling om het uitvliegen van de doorgaans langdurig voor het vlieggat zittende jongen te filmen, maar om eerlijk te zijn mislukte  juist dat laatste gedeelte grotendeels.  Want terwijl ik nog bezig ben om de camera in te stellen en het statief te plaatsen,  zie ik opeens hoe  het één na het andere jong de kop uit het gat steekt en vrijwel zonder aarzeling –  als in een soort vierling-spoedbevalling –  het kastje uittuimelt en het luchtruim kiest. Alleen de allerlaatste bleef me nog éven de tijd gunnen om alles klaar te zetten maar toen was ook die rap verdwenen. 

Best vreemd, want normaal gesproken kan  zo’n uitvliegproces uren duren, waarbij de oudervogels de jongen zelfs met lekkere hapjes uit hun comfort-zone moeten lokken, maar deze kwamen wel érg spontaan uit de kast zal ik maar zeggen.

O ja, u ziet in dit filmpje hoe Pa en Ma, na het overbrengen van voedsel, het poep-luiertje van de jongen weer keurig mee naar buiten nemen. Over hoe het er binnen in zo’n nestkast aan toe gaat en het hoe en waarom van dat pamper-fenomeen schreef ik al eens eerder in een eerder blog, dat is terug te zien via :  https://krijndijkema.nl/2015/06/02/koolmezen-poep-pakketje/

2 thoughts on “Koolmezendrukte…

  1. Wat mooi te zien. Dit jaar hadden wij helaas geen koolmezenpaar in ons vogelhuisje. Dat van de poepluiertjes is prachtig zeg.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s