Koolmezen-poep-pakketje …

Van vrienden kreeg ik vorig jaar een mezenkastje waarin aan één van de zijkanten glas achter het deurtje is aangebracht. Ik heb het in maart zorgvuldig op ooghoogte opgehangen.

Hierdoor kon ik, nadat een koolmezen-echtpaar  met een broedsel was begonnen, het binnen-gebeuren volgen door af en toe dat deurtje te openen  zonder zorg dat de boel er uit zou vallen of de wind er vat op zou krijgen. Wel hield ik even rekening  met verstoring, dus koos ik het moment waarop Ma of Pa net even afwezig was om de vier als kool(mees) groeiende jongen in hun van mos en veertjes voorziene nestkom te bewonderen.

Van die neiging tot voyeurisme maakte ik gisteren dankbaar gebruik door er een korte filmopname van te maken, waarop een leuke waarneming is te zien. Op zich is ’t niet bijzonder, maar ik denk dat het wel aardig is om te laten zien hoe hygienisch zangvogels zijn.  Want hebt u er wel eens over nagedacht hoe zo’n kleine, donkere  en intieme ruimte er na enkele weken uit zou zien, als al die vele honderden hapjes weggeslikte emelt, engerling, mug en made als uitwerpselen in dat nestje zouden belanden?

Daar heeft de Schepper het volgende recept op gevonden:

“ Maak ergens in het ingewanden-fabriekje van zo’n schattig mezenjong een piepklein stukje ‘cellofaan’. Zorg dat wanneer het poepje naar buiten komt,  dit rekbaar goedje er als een mini-pamper omheen wordt gevouwen , laat het beestje vervolgens zijn kontje nadrukkelijk optillen zodat Pa of Ma een onmiskenbaar teken krijgen dat ze het aan mogen pakken en naar buiten brengen.”

Enfin..zoiets. Kijkt u maar even.

Het filmpje duurt een dikke minuut en laat achtereenvolgens het opmerkzaam opkijken zien wanneer ze een van de ouders horen aankomen , het binnendragen en ophappen van een grote bromvlieg en een enorme kruisspin, waarna het witte poep-pakketje  keurig wordt overgedragen en verwijderd.

4 thoughts on “Koolmezen-poep-pakketje …

  1. Pingback: Koolmezendrukte… | ' Pronkjewailtjes '

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s