Miskend talent..

Vorige week had ik het over een wat minder door ’s mensentong bejubeld natuurfenomeen, de roek en ook vandaag breek ik graag een lans voor een zeer ondergewaardeerde lentebode, die onlangs weer in grote getale is opgedoken; de  Paardenbloem.

Hoewel we met elkaar flink ons best doen om er van verlost te raken omdat we ‘m niet kunnen uitstaan in onze cultuurtuintjes, word ik elk voorjaar weer vrolijk van de met gele spikkels bezaaide landerijen.

’ T is misschien geen bijzonderheid. Eentje die we meestal al snel onnadenkend als lastig onkruid wegschoffelen, maar wat is het op de keper beschouwd toch een interessante beauty. Van oudsher gebruikt als middeltje tegen van alles en nog wat, maar vooral als urine-afdrijvend geneesmiddel.

Wist je dat we er tot in de 60-er jaren geen formele Nederlandse naam voor hadden?

In het noorden bekend als hondenbloem (Groningen), werd hij in het zuiden uitgemaakt voor pissebloem en in Vlaanderen sprak men van bedde-zeekers. Ja toe maar ! Of kwam dat gewoon door de Franse benaming; ‘pissenlit’ ?

Nee dan liever de Engelsen. Die maken er het meer welluidende ‘Dandelion’ van.

Hoewel, dat klinkt misschien ook wel weer als een soort krakende vloek.

In elk geval, kozen de geleerde heren botanici hier uiteindelijk dan maar voor de wat simpele en minder gracieus aandoende benaming van Paardenbloem.

Hoe dan ook ik ga elk voorjaar graag even voor deze vorm van miskend talent op de knieën !

Aan het eind van de middag wandel ik nog even met ons jongste prinsesje door de voor haar manshoge paardenbloemen voor het huis. Opa kan het dan niet laten om haar even te laten poseren en samen zwaaien we enthousiast naar de voortrazende machinist, maar die lijkt geen oog te hebben voor ons én het goudgele natuurschoon.

O ja..  wil je eens zien hoe wonderlijk mooi en knap zo’n geel bloeiertje in elkaar zit en zich in een paar uren transformeert tot de elfen-achtige verschijning van zo’n pluizenbol vol minuscule zaad-parachuutjes? Zoek dan hiernaast in het archief het korte filmpje op dat ik hiervan eens heb gemaakt. Je vindt het onder de titel ‘Groeikracht’ in de blogs van de maand mei 2022.

One thought on “Miskend talent..

  1. Hoi Krijn, je kunt je paardenbloemen (behalve natuurlijk dat allerliefste prinsesje) ook omzetten in honing. Google maar eens.
    Gr. Ineke

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s