Mussengang…

Tsja… ‘Mussengang’, hoe kom ik daar nu bij ?

Op de ene of andere manier schoot de naam van een klein straatje in de Groninger binnenstad me te binnen bij de aanblik van een grote zwerm huismussen die samen met wat ringmussen, mezen en een paartje tortelduiven bezit heeft genomen van mijn voedertafel.

Met de o zo vertrouwde Huismus gaat het helemaal niet goed in ons land. Door onze overijverige aandacht voor allerlei isolatiemateriaal waarmee we zorgvuldig de kieren en gaten in onze daken dichtstoppen, is in de laatste decennia meteen ook een afname van meer dan 50 % van het aantal broedgevallen van het huismussenvolk  geconstateerd. Tsjonge!

Ik ben dan ook best blij met zo’n groep luidruchtige kwetteraars in de tuin, waarbij ik maar voor lief neem dat ze het overgrote deel van het voor mezen, roodborsten en vinken bedoelde strooivoer opschrokken. Het is gewoon een gezellige aanblik om ze dwarrelend stuk voor stuk te zien invliegen, schranzen en bonje maken om bij ieder vermeend onraad met zijn allen in een razendsnelle ‘roets’ schrikkerig, maar tijdelijk, de plaat weer te poetsen.   

Ik maakte van die ‘mussengang’  wat filmopnamen waarin ook tortels en meesjes figureren en monteerde de beelden in de vorm van een anderhalf minuut durende videoclip waarin we samen éven kunnen genieten van het in alle rust bekijken van de acrobatische capriolen van deze ‘gewone jongens’ onder het tuinvogelvolk.

4 thoughts on “Mussengang…

  1. Altijd mooi om te zien dat een groepje mussen zo kwetterend en actief langs komt. Ik vergelijk het altijd met mensen, ruzie makend, liefkozend, elkaar plagend en alles wat erbij hoor. En dan floep, vliegen ze gezamenlijk weg…

  2. Mooi filmpje! Dat van die kieren en gaten zal echt wel kloppen, alleen lijkt me de afname van heggen en ander dicht struweel in tuinen een minstens even belangrijke factor. Elke keer als ik hier in de omgeving een resterende heg passeer, blijkt daar nog volop mussenleven in te zitten.

    Overigens was de Mussengang dè Groninger Provostraat in de jaren 6o. Later stond er Huize Mussengang, het fictieve onderkomen van de studenten in de UK-strip Mussengang. Misschien triggende zoiets ook je gedachte aan het straatje??

  3. Heerlijk om de hele gewone mussen te zien. Wij hebben ze niet in de tuin, wat ik heel jammer vind.
    Mooi filmpje, Krijn.
    Bedankt Anita

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s