Geen hop? Dan een uil ! …

In de afgelopen dagen werd een Hop gesignaleerd in Groningen. Een Hop is een prachtige vogelsoort die je normaal gesproken allen maar in zuidelijke landen aantreft. Ik heb hem wel eens in Zuid Frankrijk ontmoet, maar altijd op verre afstand. Hoewel ik me niet reken tot de echte ‘vogel-twitchers’ en niet graag onderdeel ben van zo’n in het groen gehulde door tuinen en perken banjerende horde teletoeter-fotografen , heb ik tussen de middag toch ook even een wandelrondje daar in de buurt gemaakt in de hoop om ’m eens goed voor de lens te krijgen, maar helaas vergeefs. Was kennelijk al weer naar een andere buurt gehopt.

Terug in Loppersum, weet ik een plek waar het vrijwel zeker is dat ik een andere, ook interessante vogelsoort aantref. Niet zo zeldzaam als een Hop, maar wel degelijk interessant; de Ransuil!

Ransuilen brengen in deze tijd graag de dag door in zogenaamde ‘roestbomen’, waar ze slapend en dommelend wachten tot het donker wordt en dus tijd om op jacht te gaan. Midden in het dorp (naast het gemeentehuis) staat zo’n uilenboom, waar soms wel 6 tot 8  van deze prachtige roofvogels in verblijven.

Vanuit fotografisch oogpunt is het probleem alleen dat ze zich bijna altijd schuil houden tussen het gebladerte en je vaak alleen maar zicht hebt op de rug of buik van zo’n uiltjes-knappende vogel.  

Vanmiddag heb ik geluk en zit er ook eentje zodanig vrij dat ik ‘m alert en in vol ornaat kan fotograferen inclusief de typische ‘oortjes’, die geen oortjes zijn maar opstaande verentoefjes.

Dat geeft toch ook wel weer voldoening!

One thought on “Geen hop? Dan een uil ! …

  1. Wat weer een mooie fotoo’s Krijn Prachtige vogels, mysterie en wijsheid. Ik woon aan de Sjuxumerweg en kon dit voorjaar een week of twee in de late avonden,toen ik al in bed lag,genieten van de geluiden van een ‘oefenend’ ransuiljong, in mijn tuin, regelmatig dichtbij mijn slaapkamerraam. Het bleef bij horen helaas.!

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s