Hoeszwaalfkes..

Jammer genoeg hebben de Huiszwaluwen dit jaar geen serieuze  poging ondernomen om onder de overkapping van mijn woning hun kunstig klei-nestje te maken.  In het voorjaar heb ik daarom de camera op statief bij een ander huis in de buurt geplaats om de bekvecht-ruzies bij het bezetten van de nestplaatsen te kunnen filmen, maar mijn hoofddoel – later in juni- was om videopnamen te kunnen maken van het verzamelen van het bouwmateriaal in de vorm van natte klei in en rond de bijna opgedroogde plasjes op de laan achter het spoor.

Doordat de zon er in die dagen ook al langdurig op losbrandde moest ik er dagelijks een emmers slootwater bij gooien om de boel ‘klaimsig’ genoeg te houden. Maar de ranke vogels stelden het zeker op prijs en kwamen regelmatig langs om hun snebjes vol te stoppen met drabbig klei. ’s Morgens voor dag en dauw zat ik daarom soms al midden op de laan om beelden van invliegende zwaluwen te maken.  Ik zag wel dat zo’n silhouet van een zittende vent midden op het pad,  voor diverse joggers en honden-uitlaat-mensen reden gaf om de pas eerst wat in te houden, maar dichterbij gekomen werd ik als fotograaf herkend en vielen mij wel vriendelijke knikjes ten deel.

Om ook  mooie filmopnamen vanuit kikkerperspectief te kunnen maken heb ik later een kleine camera in de rand van de plas gezet.  Daarmee nam ik wel een behoorlijk risico want het was wel een aparte ervaring  om met de afstandsbediening in de aanslag op gepaste afstand in het gras naast de kurkdroge kleilaan te zitten om bij nadering van boeren met tractoren hen als een opspringende verkeersregelaar tijdig om het dure toestel te leiden. Ik zal al die opgetrokken wenkbrauwen en niet begrijpende ogen niet  gauw vergeten, maar ze tikten uiteindelijk gelukkig aan hun pet in plaats van aan het voorhoofd en manoeuvreerden er allemaal behoedzaam langs, waardoor  ik er een aantal mooie slowmotion-beelden aan over kon houden.

Kort geleden heb ik nog een enkel shot van een voerende oudervogel gemaakt én een opname van het moment dat twee vliegvlugge jongen de grote sprong naar buiten maken.

Enfin, ik heb al die opgenomen momenten uit het zwierende leven van deze prachtige luchtklievers voor jullie weer even in een anderhalf minuut durende mini-clip gemonteerd.

Veel kijkplezier!

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s