Silhouetjes…

Met deze  eindeloos lijkende serie zonnige, warme dagen wordt ik keer op keer getrakteerd op panorama’s  vol fraaie zonsondergangen boven de verre dorpskom van Westeremden.

De verrassing zit hem niet zozeer in die ‘sundown’ op zich, maar meer in welke vorm en kleur die zich zal manifesteren. Dat verschilt per dag en is erg afhankelijk van het al of niet aanwezig zijn van wolkenpartijen én de mate van luchtvochtigheid.

Wanneer de luchtvochtigheidsgraad hoog is zakt de zon als een enorme zachtrode luchtballon achter de horizon en is deze relatief laag, dan verdwijnt ie als een gloeiende,  geelgouden bal achter de einder.

Graag mag ik in zo’n situatie tegen het vallen van de avond met de camera langs de slootberm scharrelen om te proberen een op een hoge halm rustend insect te vinden en die dan op de foto als een silhouet te laten afsteken tegen de dalende zon.  Gisteravond nam ik ook weer eens die gelegenheid te baat, doordat ik tijdig een kleine motvlinder op een kamille-bloem zag zitten en daar meteen een goede foto-kans in zag.

Dat is nog best een lastig karweitje want niet alleen mag het hoofdonderwerp niet wegvliegen, ook de zon moet goed in beeld komen en wanneer je deze met de macrostand opneemt, zie je ‘m letterlijk in je zoekerbeeld wegzakken en moet je bliksemsnel compositie, scherpte en instellingen bepalen.  Enfin, dat levert dan wél een heel fijn sfeerplaatje op.

Hieronder toon ik ook nog even twee voorbeelden van eerder gemaakte soortgelijke insecten-opnamen in drogere lucht, waarbij er hier geen sprake is van een bloedrode ondergang, maar waar  op het moment van het verdwijnen van de zon de vlinder of  libelle héél kort in één vlammende samenballing, scherp wordt afgetekend tegen de snel verdonkerende hemel.

Voor wie het wil zien….

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s