De Dans van de Spreeuw…

 

Soms vraag ik me af wat mij ten diepste motiveert tot het maken van dit blog en het daarin delen van natuurbeelden en gedachten daarover. Om eerlijk te zijn; niets menselijks is mij vreemd en voor een deel zit ’m de stimulans zeker in de blijk van waardering van mensen en positieve reacties die ik via facebook en dit medium ontvang op de uitgebrachte ‘Pronkjewailtjes’.

Uiteraard is het ook het plezier en de voldoening die ik beleef aan het maken van de opnamen en het schrijven van de begeleidende teksten. Maar als ik er langer over nadenk, geloof ik toch dat mijn grootste drijfveer wordt gevormd door een oprecht en puur verlangen om zoveel mogelijk anderen te laten zien hoeveel volmaakte schoonheid er om ons heen is in een wereld die lijdt en zucht onder al het onvolkomene en voor altijd aangetaste.
Op Witte Donderdag en Goede Vrijdag, luisterden en keken er velen van ons naar uitzendingen van the Passion en/of de Mathhëus Passion , waarin gelovigen én ongelovigen troost en moed putten uit het lijden en sterven van Jezus. Muziek en beelden die snaren van ons hart raken en ontroering teweeg brengen omdat er op een mysterieuze wijze in het verhaal, dat gaat over pijn, onrecht en onnoemlijk lijden, een diep in de ziel doordringende muzikale boodschap doorklinkt van een onwerkelijk soort schoonheid.

Vandaag las ik over een aan bed gekluisterde man , wiens ziekte het hem onmogelijk maakte te zitten of te staan. Op de vraag wat voor hem in deze uitzichtloze situatie nog de zin van zijn bestaan was, antwoordde hij: “ Zolang ik nog schoonheid in mij op kan nemen, wil ik léven”

Daarom plaats ik óók vandaag weer een blog. Zodat ook jij weer iets van die schoonheid op je netvlies krijgt. Met beelden en muziek die mij – ook bij het maken en plaatsen er van – persoonlijk raken en ontroeren. Door de prachtige, gracieuze vormen van onnavolgbaar zwenkende vogelzwermen in de rood verkleurende avondlucht.
Vorige week was ik enkele avonden samen met tientallen andere mensen bij het natuurgebied ’t Roegwold in de buurt van Woudbloem om daar naar een prachtig luchtspektakel te kijken van wel tienduizend spreeuwen die, eerst in kleine groepen, maar even later in zwermen van vele honderden vogels hun slaapplaatsen boven het riet komen opzoeken. Geen menselijke vliegshow ter wereld kan dit nabootsen.

Zodra de zon achter de horizon is gezakt is, bewegen de vogels zich langzaam in grote zwermen naar hun slaapplaats in het hoge riet of daarin staande bomen. Ze duiken geleidelijk, als een tornado-slurf in de wilde begroeiing totdat ook de laatste spreeuw daarin is neergestreken.
Samen met al die anderen, ben ik stil. Sta ik met ingehouden adem en open mond te kijken en te filmen. We staan allemaal op meer dan anderhalve meter afstand, we maken ons allemaal zorgen, we ervaren allemaal onrust , we staan allemaal verschillend qua opvattingen en mensbeeld in het leven en tóch..we genieten in verbondenheid!

Dit is één van die vormen van een ultieme scheppings-schoonheid waaraan ons gemoed zich ook vandaag , op Stille Zaterdag, mag laven en ik vraag je, zoals ik in een eerder blog deed, om ook deze keer weer de tijd te nemen om in een paar minuutjes beeld én geluid goed tot je door te laten dringen…

 

 

O ja..

Toen ik terugreed door de invallende duisternis, zag ik hoe honderden automobilisten speciaal op weg waren gegaan om óók te genieten, maar dan van weer van iets héél anders.

 

A8A904A2-CC33-4C83-ABD5-4F65D69E9E90

Bij Overschild had een kermis-attractiebouwer, om de mensen te vermaken, op eigen terrein de kleurenverlichting in vier enorme reuzenraderen ontstoken, wat niet alleen zorgde voor een zeer surrealistisch landschapsbeeld maar ook voor enorme files van auto’s vol mensen die zich daar weer aan kwamen vergapen. Ook zij wilden even uit de sleur zijn van (thuis)zorg, ook zij zochten een verzetje en genoten van een heel andere attractie.

Het zij ze van harte gegund en smaken blijven verschillen!

 

 

7 thoughts on “De Dans van de Spreeuw…

  1. Wat is de natuur prachtig mooi .
    Wat hebben toch een geweldige schepper .
    Wat heb je dat mooi vastgelegd , zodat er velen er van kunnen genieten.

  2. Onvoorstelbaar mooi! En ook goed gekozen muziek erbij. Fijn dat je het zo mag vastleggen en daarmee mag laten zien wat een geweldige Schepper wij hebben!

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s