Gluren bij verre buren ….

Een pittige verkoudheid houdt me momenteel een paar dagen binnenshuis en bij gebrek aan buiten-beleving heb ik een leuk soort vervanging gevonden, waarbij ik ‘real-time’ heel bijzondere natuur-indrukken uit verre oorden opdoe, zonder in de kou te hoeven zitten. Gewoon met loopneus en  bonshoofd op de bank en een dampende mok binnen handbereik.

Ik kijk via het Internet namelijk naar natuurbeelden die via webcams direct met zo’n zes uur aan tijdsverschil worden uitgezonden via live-stream uit de staat Ohio in Noord-Amerika, waarbij ons een rechtstreekse blik wordt geboden op voedertafels met vogels van diverse pluimage die wij hier niet kennen. Uiteraard staan zulke camera’s ook wel gericht op Europese tuinplekken, maar daar miezert het net zo saai als bij ons en omdat het in Noord-Amerika – zoals zo vaak – wel goed wintert, vind ik het gaaf om juist dáár in zo’n druk bevogelde achtertuin in wintersfeer te kunnen kijken. Bovendien krijg ik die voor mij onbekende gevederde vrienden in vormen en kleuren te zien die hun weerga niet kennen en omdat ik dan óók wil weten hoe dit of dat vogeltje héét, heb ik daarvoor zelfs een Amerikaanse determineer-app ‘down geload’ waarop ik hun (engelse) namen kan ontdekken.

Het is wel een soort surrogaat natuurlijk, want je moet de vrieslucht en de frisse tintelingen er zélf bij bedenken, máár je krijgt wel de geluiden, de gedragingen en de heerlijke entourage mee en bovendien brengt het de aangename spanning door de vraag welke soorten je wel of niet te zien zult krijgen. Bovendien is de kwaliteit van die spion-cameraatjes tegenwoordig bijzonder goed en krijg je echt het gevoel dat je er met je neus bovenop zit. Ik kijk zelfs op twee beeldschermen tegelijkertijd op twee verschillende voederplaatsen.

IMG_4411

Ik weet het. Ik ben een beetje ‘weird’ en heb nu eenmaal een soort tic op dit gebied, maar ik kan me gedurende zo’n gedwongen binnen-periode daar echt uren mee vermaken en ondanks dat mijn liefste haar wijze hoofd er maar weer eens over schudt, was ik vandaag zelfs zo ver heen dat ik met mijn eigen camera zelf béélden van de beeldschermen ben gaan maken, gewoon om ook jullie er een beetje van te laten mee-beleven.

Kwalitatief stelt zo’n schermopname natuurlijk niks voor, maar het geeft wel een beetje de sfeer weer. Toch?

IMG_4405

webc2

O ja, voor wie zelf óók eens eens live wil meekijken via zo’n ‘feedercam’ in zo’n Noord Amerikaanse back-yard, volgt hieronder een van de betreffende links.

https://www.allaboutbirds.org/cams/cornell-lab-feederwatch/

Leuk hoor!

3 thoughts on “Gluren bij verre buren ….

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s