Kijken naar de juffers…

Ik heb me laatst weer een poosje heerlijk mogen vergapen aan de ‘juffertjes’ in mijn tuin.

Voordat daar allerlei verkeerde gevolgtrekkingen aan worden ontleend;
Mijn voyeurisme beperkt zich tot het bekijken van het liefdesleven van de zogenaamde Waterjuffers (Zygoptera), een van de twee onderordes van de libellen (Odonata).
Zo..dát is er uit!

Het vijverleven in mijn tuin biedt altijd wel aanleiding voor fotografische aandacht en een tijdje geleden ben ik geconcentreerd bezig geweest met het filmen van deze elegante verschijningen , waarvoor ik om dichtbij-opnamen te kunnen maken de camera met statief en al af en toe midden in de vijver moest plaatsen. Ikzelf zit daar dan soms in een soort ‘Kabouter Plop-waadpak’ op mijn knieën achter en dat zijn altijd de momenten waarop een pakjesbezorger om de hoek verschijnt…
Enfin, ik moet wel vaker even iets aan iemand uitleggen..

 

watercam

 

Dat liefdesspel van die Juffers is niet van het zachtzinnige soort en zo’n felgekleurd mannetje doet niks anders dan eindeloos achter de vrouwen aan zitten. Als het lukt grijpt hij met zijn achterlijf-tang het eerste het beste vrouwtje dat zijn territorium binnenvliegt, in de nek en vliegt aldus gekoppeld als tandem rond, hij zelf voorop.
Na de paring sleept het mannetje zijn uitverkorene in die houdgreep naar een waterplant midden in de vijver en duwt haar met ‘r onderlijf onder water, waarbij het de bedoeling is dat zij haar eitjes afzet tegen een onderwater liggende stengel of blad.

Omdat veel waterjuffers op elkaar lijken – niet alleen voor ons mensenoog, maar ook voor de waterjuffers zelf – heeft de achterlijf-tang van het mannetje een vorm die als een sleutel in het slot past in de uithollingen in de nek van een vrouwtje van dezelfde soort. Daardoor worden vergissingen in de natuur voorkomen .

Tsjonge! Daar verbleekt het ingenieuze hang- en sluitwerk van de firma Lips toch wel even bij !

In een anderhalf durende Mini-clip heb ik een paar highlights uit het amoreuze Juffer-leven voor u vastgelegd. Geniet er van!

 

One thought on “Kijken naar de juffers…

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s