Lichtende Nachtwolken ..

Het was bij alle weerbulletins al aangekondigd..

Er zou gisteravond of-nacht kans zijn op zogenaamde ‘lichtende nachtwolken’, waarbij we de tips kregen om ver na zonsondergang naar het noorden te kijken in de hoop dat je dit bijzonder natuurfenomeen te zien zou krijgen.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Pas ver nadat de zon ondergegaan is, wordt deze bewolking zichtbaar als een prachtige zilverblauwe, streperige structuur.
Op grote hoogte, zo’n 80 tot 85 kilometer, moeten de condities dan gunstig zijn voor het ontstaan van ijskristallen. Lichtende nachtwolken kunnen zich vormen wanneer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan en het moet helder zijn om het goed te kunnen zien.
Nou aan die laatste conditie werd gisteravond wel voldaan, maar om eerlijk te zijn luisterde ik maar met een half oor na die berichten.
Met de recente ervaring in herinnering aan mijn nachtenlang vruchteloos turen in de Laplandse lucht, waar ik het Noorderlicht hoopte te aanschouwen was ik wat sceptisch geworden. Ook omdat ik al vaker zonder succes heb zitten wachten op het verschijnen van ‘bloedrode manen’, bijzondere zonsverkleuringen en ‘parelmoerwolken’. Altijd was er wel een reden waarom dit soort ‘natuurwonderen’ zich net niet voor mijn hoopvol gerichte ogen voltrokken. Het was te bewolkt of ik was gewoon weer eens te laat of het fenomeen ‘deed’ het gewoon niet op het verwachte tijdstip.

Vandaar dat ik nogal ongeïnteresseerd onderuit blijf hangen, terwijl Janneke af en toe naar het raam loopt en er zelfs een gordijn voor open laat om het uitspansel in de gaten te kunnen blijven houden. “ Wordt toch weer niks” zei de ‘ervaringsdeskundige’ en ik besluit zo tegen half twaalf, een beetje zuchtend om al die ophef, berustend het bed maar eens op te zoeken.

Ik ben nog net niet in dromenland als ik ‘wils’t nog even beneden kommen kieken’ hoor roepen en even later sta ik charmant in pyjama en op huistoffels samen met mijn wakkere vrouw in de tuin naar dit prachtig natuurfenomeen dat zich voor onze ogen heeft ontvouwd te staren.
‘Verhip’ dus toch, wat mooi ja!!’

Enfin dan is het in het donker even lastig zoeken naar de juiste camera-instellingen en zo, maar uiteindelijk lukt het dan toch om dit mysterieus lichtschijnsel boven de horizon van Stitswerd vast te leggen.

 

DSC00154

Nu dat Noorderlicht nog eens!

2 thoughts on “Lichtende Nachtwolken ..

  1. Had zelf niet één van al die weerbulletins gehoord of gezien… maar keek rond 0.30 diezelfde nacht naar buiten en dacht heel, hééél even: wat! het noorderlicht, het zal toch niet?!
    Prachtige foto

  2. Schitterend, gelukkig zijn er nog meer ” rare vogels ” die ,s nachts aan het struinen zijn. Echt prachtig.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s