Hommel-lis

Hebt u  even een klein minuutje?

 

Ik neem u met plezier  een paar tellen mee in een van de bijzonder gecompliceerde  huzarenstukjes uit de schepping,  namelijk een inkijkje in de uitwisselingsovereenkomst  tussen de bijenhommel en de Gele Lis. Van die laatste soort staan er een paar in mijn tuin en die leveren onweerstaanbare nectar dat diep zit weggestopt in het binnenste van de bloem.

Té diep voor gewone  wespen en zweegvliegen maar perfect voor hommels, die een extra lange zuigsnuit bezitten!

 

Het zijn vooral tuinhommels die op de prachtige getekende violet-bruine nerven , de honingmerken van deze oeverplant landen. Wanneer het diertje zich in de bloem naar binnen werkt, raakt het de vrouwelijke stempel aan die het mannelijk stuifmeel dat hij heeft opgedaan bij een andere lisbloem, van zijn behaarde rug schraapt. Daarna  weet de hommel in het binnenste van de bloem door te dringen en komt de nectar als beloning binnen zijn bereik. Het kan daarna de bloem alleen maar achterstevoren verlaten. Da’s ook niet zomaar want ..daardoor buigt de stempel achterover, zodat daar geen stuifmeel uit de eigen bloem op kan komen. Zo voorkomt de lis dat het zichzelf bestuift, want dat is weer niet goed voor een gezond nageslacht.

 

Bedénk het allemaal maar eens!!

 

Enfin..kijk even rustig naar het filmpje en geniet van de details, die dit wonder van haartjes, pollen en stampers  laat zien.

 

2 thoughts on “Hommel-lis

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s