Ruigpoot ..
Terugrijdend van Groningen zie ik hoe er zo’n beetje om de 500 meter wel een buizerd op een hek- of dampaal heeft plaats genomen. Het is duidelijk October geworden, want dat is de maand waarin duizenden Buizerds of Buizerden ( mag allebei) vanuit het Noorden komen afzakken naar onze – qua weertype – relatief zachte gebieden.
Ik heb erin de afgelopen jaren inmiddels tientallen keren succesvol op ‘geschoten’ en altijd weer geniet ik in de directe nabijheid van zo’n machtige roofvogel van zijn imposante voorkomen.
Buizerds zijn erg gevarieerd qua kleur en tekening. Van donkerbruin tot bijna wit en ik laat daar maar even een paar voorbeelden van zien..
Héél, héél soms tref je een echt bijzondere variant aan, zijn neef de Ruigpootbuizerd!
Dat is eigenlijk dé buizerd van het noorden, die daar leeft van lemmingen en woelmuizen. Een echte zeldzaamheid die bij ons van oktober tot april wordt gezien in open land.
De ruigpootbuizerd is lastig te onderscheiden van zijn familielid maar heeft lange vleugels en vliegt met soepele, trage vleugelslag. De staart heeft een witte basis en een of meer zwarte banden.
Onder de vleugels zitten grote zwarte polsvlekken en de meeste ruigpoten hebben een donker buikschild. Van dichtbij is de bevederde poot te zien, vandaar zijn naamgeving. ‘Bidden’ doen – net als torenvalken – zowel buizerds als ruigpootbuizerds. Maar de ruigpoot doet dat wel vaker en ik had ooit een groot geluk om in de Lauwersmeerpolder zo’n ‘biddend’ exemplaar aan te treffen die zich niets aantrok van dat mannetje in de auto daar onder hem!
Prachtige foto’s Krijn en mooi dat je er ook even bij schrijft wat het verschil is tussen de neven
De warm gekleurde buizerd in het zonlicht… zo mooi! En die in de lucht vind ik nog mooier. Wat een foto!
Prachtig Krijn, mooie foto