Ruigpoot ..

Terugrijdend van Groningen zie ik hoe er zo’n beetje om de 500 meter wel een buizerd op een hek- of dampaal heeft plaats genomen. Het is duidelijk October geworden, want dat is de maand waarin duizenden Buizerds of Buizerden ( mag allebei) vanuit het Noorden komen afzakken naar onze – qua weertype – relatief zachte gebieden.
Ik heb erin de afgelopen jaren inmiddels tientallen keren succesvol op ‘geschoten’ en altijd weer geniet ik in de directe nabijheid van zo’n machtige roofvogel van zijn imposante voorkomen.

 

buizerd1

 

Buizerds zijn erg gevarieerd qua kleur en tekening. Van donkerbruin tot bijna wit en ik laat daar maar even een paar voorbeelden van zien..

 

buizerd6

 

 

Buizerdportret, November 09

 

Buizerdportret, Februari 09

 

Héél, héél soms tref je een echt bijzondere variant aan, zijn neef de Ruigpootbuizerd!

Dat is eigenlijk dé buizerd van het noorden, die daar leeft van lemmingen en woelmuizen. Een echte zeldzaamheid die bij ons van oktober tot april wordt gezien in open land.

De ruigpootbuizerd is lastig te onderscheiden van zijn familielid maar heeft lange vleugels en vliegt met soepele, trage vleugelslag. De staart heeft een witte basis en een of meer zwarte banden.
Onder de vleugels zitten grote zwarte polsvlekken en de meeste ruigpoten hebben een donker buikschild. Van dichtbij is de bevederde poot te zien, vandaar zijn naamgeving. ‘Bidden’ doen – net als torenvalken – zowel buizerds als ruigpootbuizerds. Maar de ruigpoot doet dat wel vaker en ik had ooit een groot geluk om in de Lauwersmeerpolder zo’n ‘biddend’ exemplaar aan te treffen die zich niets aantrok van dat mannetje in de auto daar onder hem!

 

album_pic

 

3 thoughts on “Ruigpoot ..

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s