Iets nieuws..!

Ik ben er een hele tijd mee bezig..

Met nadenken, inlezen, aanschaffen, uitproberen, verdiepen, enfin wat je allemaal nog meer gaat doen als je een idee voor een project hebt.
Misschien is het je al opgevallen maar de laatste tijd verschenen de Pronkjewailtjes wat minder frequent. Dat heeft te maken met het feit dat ik me meer en meer ben bezig gaan bezig houden met natuur-video in plaats van – fotografie.

Kijk dat zit zo..

Ik fotografeer al gauw zo’n dikke 25 jaar alles wat los en vast zit in de natuur en deel sinds tijden dat genoegen met velen via mijn weblog. Bovendien is het een heerlijke vorm van ontspanning naast werk en andere verantwoordelijkheden. Maar ik heb de hele zomer lopen broeden, wikken en wegen en uiteindelijk ben ik tot een besluit gekomen om me te gaan toeleggen op het maken van een echte natuurfilm-productie waarvan ik hoop dat die over een paar jaar tot stand is gekomen. En ik leg de lat meteen hoog, want het zal een kwalitatief goede en aantrekkelijke, semi-professionele productie moeten worden waarin de natuurgebiedjes het Hoeksmeer en Ekenstein centraal zullen staan met daarbij het tussenliggende Damsterdiep als verbindende factor.
Bekende natuurterreinen voor de vaste lezer van Pronkjewailtjes omdat ik daar vaak de inspiratie vind voor veel fijne natuurfoto’s. Het wordt naar mijn smaak niet zozeer een documentaire, maar eerder een verhaal door de seizoenen heen beleefd, waarin schoonheid van vogels, dieren, bloemen, planten, panorama’s en details hand in hand gaan en ook de dimensies van geluid en muziek een sterk toegevoegde waarde krijgen. Een film die ontroering en/of verwondering oproept.

Niet voor mij , maar voor de échte Maker!

Ik schrijf alsof het allemaal een vanzelfsprekende zaak is en dat is natuurlijk niet het geval.

Eigenlijk moet ik helemaal opnieuw beginnen met de techniek van het filmen op zich.
Me verdiepen in nieuwe opnameapparatuur en – techniek, in audio-aspecten, in video-beeldbewerkings-programma’s etc. etc.
Ooit heb ik jaren geleden al wel iets gedaan met natuurvideo, maar toen waren we nog maar net ontgroeid aan het analoge tijdperk en was de beeldkwaliteit onvergelijkbaar met de mogelijkheden die de voortschrijdende techniek door middel van moderne 4K camera’s biedt.
En ik moet eerlijk zeggen, ik was daar al weer helemaal uit gegroeid. Gelukkig is de ervaring van jarenlang fotografisch vogels en dieren benaderen en werken met beeld en licht in mijn voordeel, maar voor de rest is het echt een nieuwe start.

En..ik heb ook besloten om er de tijd voor te nemen. Geen koortsachtig of gedreven gedoe, maar er op een ontspannen wijze naar toe groeien. Da’s ook meteen de reden waarom ik er een meerjaren-project van denk te maken. Een van mijn afwegingen daarbij had te maken met de gedachte dat je van alles en nog wat kan willen plannen, maar dat het je uiteindelijk ook maar gegeven moet zijn.
Nu klinkt het gezegde ‘de mens wikt, God beschikt’ mogelijk nogal ‘old fashioned’ maar ik geloof nu eenmaal dat zaken als tijd, gezondheid en mogelijkheden zegeningen zijn die je dankbaar mag omarmen maar die je vooral niet als een vanzelfsprekendheid moet beschouwen.

Daarom, dat project, die natuurfilm..
Het is een voornemen..
Ik heb er zin in en ik gá ervoor maar niks móet en het kan in het leven altijd anders lopen.

Ik ben inmiddels al begonnen met het vastleggen, verzamelen en registreren van de eerste beelden. Ook zijn alle typische beginnersfouten al gemaakt en merk ik dat video-werk vaak een totaal andere benadering vraagt, maar het is wel héél leuk en de voorpret op en de voldoening van geslaagde beelden is éven groot.

Hoe gaat het nu verder met Pronkjewailtjes?
Nou, voorlopig op de oude voet.. zij het dat ik wat minder vaak de foto-camera ter hand neem en nog maar zo af en toe een foto- verhaaltje zal plaatsen.

Ik zou het leuk vinden om via de reactie-knoppen te vernemen wat je van het idee vind, maar voel je niet verplicht.

Daarnaast hoop ik je hier op de hoogte te houden van de voortgang van het filmproject en ik ben van plan om zo af en toe op dit blog wat videobeelden in een korte gemonteerde clip te laten zien die alvast een indruk geven van wat er uiteindelijk in de ‘eindproductie’ te zien zal kunnen zijn.

Zeg maar bij wjze van een soort ‘teaser’ of voorproefje…

Dit is er zo een…

 

 

9 thoughts on “Iets nieuws..!

 1. Hallo Krijn, wat heb jij dat ontzettend mooi neergezet. Wat is God’s schepping toch prachtig. Ik wens je ontzettend veel plezier bij het maken van deze uitdaging. Je hebt er oog voor, en het gaat je zeker lukken. Ik geniet er nu al van. Dankjewel.

 2. Ik zal de mooie foto’s missen maar als de film(pjes) net zo mooi worden als de foto’s kijk ik er naar uit wat jij ons presenteert.

 3. Heel mooi Krijn, al ben ik het met Gwen eens. Wanneer de beelden iets meer in elkaar zouden overvloeien, wordt het geheel wat rustiger en dat zou, mijns inziens, meer recht doen aan die prachtige opnames.
  Dat je nog maar veel heerlijke uren van Gods machtige schepping mag blijven genieten.

 4. Erg leuk idee en ik zie absoluut uit naar meer kleine miniclipjes, of toch foto/stills uit wat je opneemt misschien?
  De overgangen vind ik nog niet zo soepel, maar zoals je al zei is het een heel leerproces, de overgang naar video. Wat je in dit clipje laat zien vind ik wel intens mooi… en ik wil absoluut meer zien!

 5. Mooi, wat bijzonder dat het zo dicht bij ons om de hoek ligt! Het was toch niet vanwege de “gebruiksaanwijzing” preek dat je over gaat op de video techniek.? Leuk in ieder geval dat je nieuwe dingen probeert…..

 6. Wat een goed en fijn idee Krijn, ik wens je veel plezier met het maken en veel gezondheid
  en dat je het nog lang mag volhouden.
  Hartelijke groeten,
  Jitske.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s