Berenklauw ..

Van de Berenklauw (Heracleum sphondylium) gaat een beetje een negatieve roep uit omdat de harige plantdelen bij aanraking irritatie van de huid en soms zelfs brandblaren kunnen veroorzaken. Dit speelt echter alleen maar als de zon volop schijnt, omdat UV-licht hier ook een rol in speelt.
Hij wordt dan ook massaal bestreden door de stormtroepers van Gemeente en Provincie, maar eigenlijk is het een prachtige en imposante verschijning die we nu in ruige graslanden, bermen en ruigten volop vinden. En decoratief bovendien!

Ik maak vandaag even een foto bij het Eemskanaal ter hoogte van Woltersum en dat levert met dat dorpsgezicht en de holder-de-bolder-luchten een sfeervol Hollands doorkijkje op..

 

bere1

 

Dat decoratieve, komt vooral tot uiting in de symmetrische vorm van de bloemschermen die inderdaad als enorme klauwen afsteken tegen het zwerk..

 

bere2

 

Bovendien vormen ze eindeloze voedselbronnen voor allerlei insecten die als een magneet door ze worden aangetrokken en als je eens de tijd neemt om boven op zo’n schermbloem te kijken dan zal je zien dat er altijd wel wat ‘tiekje-spul’ op rond scharrelt.

 

bere3

One thought on “Berenklauw ..

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s