Onder indruk ..

Het is een genot voor oog en ziel om een poosje goed te kijken naar het vijverleven dat nu in al zijn volheid is los gebarsten. Het is te vergelijken met het biologerend en rustgevend effect van het staren in vuurvlammen, het turen naar sterren of liggend met een sprietje in je mond de witte wolken nakijken.
Het zijn de fascinerende reflecties, de nauwelijks merkbare bewegingen, de krinkelingen van de waterwantsen, kleine golfjes door wegschietende stekelbaarsjes en de als blauwe zwaailichtjes boven het wateroppervlak heen en weer schietende waterjuffers.

 

vijv5

 

Hun liefdesspel is niet van het zachtzinnige soort en zo’n felgekleurd mannetje doet niks anders dan eindeloos achter de vrouwen aan zitten. Als het lukt grijpt hij met zijn achterlijf-tang het eerste het beste vrouwtje dat zijn territorium binnenvliegt, in de nek en vliegt aldus gekoppeld als tandem rond, hij zelf voorop.

 

vijv4

 

Na de paring sleept het mannetje zijn uitverkorene in die houdgreep naar een waterplant midden in de vijver en duwt haar met ‘r onderlijf onder water, waarbij het de bedoeling is dat zij haar eitjes afzet tegen een onderwater liggende stengel of blad.

 

 

vijv3

 

Omdat veel waterjuffers op elkaar lijken – niet alleen voor ons mensenoog, maar ook voor de waterjuffers zelf – heeft de achterlijf-tang van het mannetje een vorm die als een sleutel in het slot past in de uithollingen in de nek van een vrouwtje van dezelfde soort. Daardoor worden vergissingen in de natuur voorkomen .

Tsjonge! Daar verbleekt de firma Lips toch wel even bij !

Ik lig er op mijn knieën bij om dat intieme gebeuren van dichtbij mee te kunnen maken, waarbij de ribbels van de vlonder diepe indrukken in mijn knie-vlees achter hebben gelaten, maar dat voel ik pas wanneer ik wat strammig weer ben opgestaan.

 

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s