Fly away ..

In een – op goed geluk- op de hoek van de schuur geplaatst nestkastje heeft tijdens onze afwezigheid een pimpelmezenpaar kans gezien om een flink aantal kleintjes groot te brengen. Luid gepiep en driftig heen en weer vliegende ouders trokken uiteraard meteen onze aandacht.

 

mees1

Kijk, van zulke verrassingen hou ik !

Gisteravond begonnen die altijd weer zo typische puber-koppies regelmatig voor het vlieggat te verschijnen en kon ik een paar momentopnamen maken..

 

mees2

 

mees3

 

Voor Pa en Moe Pimpel zijn dit enorm slopende tijden. Een gemiddeld mezenstel sleept voor hun broedsel in twintig dagen , in zo’n veertig keer keer per uur, zo’n drie tot vijf duizend hapjes in de vorm van insecten en rupsjes naar het nest en dat zie je er ook wel aan af wanneer je naar hun verenpakje kijkt dat nu een wat verslonsde indruk geeft.

 

mees4

 

Vanochtend was het moment van uitvliegen zo’n beetje daar en hoewel ik had gehoopt om dat fotografisch vast te kunnen leggen, kwam ik net te laat met de camera naar buiten om het hele stel de sprong te zien wagen.

Nog nét zie ik hoe het allerlaatste jong in een soort onhandig uitgevoerde glijvlucht op de grond was terecht gekomen. Terwijl zijn broers en zusjes in staat waren om op hun kleine vlerken de haag van de buren te bereiken, zit hij nu wat verdwaasd om zich heen te kijken, oog-knipperend tegen het felle licht van de zon dat opeens zo rijkelijk over hem werd uitgestrooid.

 

mees 6

 

Snel maak ik een paar close-ups van dit pluizige vogeljong, een aanblik dat altijd weer vertederende gevoelens bij ons oproept.

 

mees7

 

Boven en achter mij hoor ik de familie al roepen en tsjilpen en hij antwoordt met alle kracht die er in dat kwetsbare bolletje vol levenskracht is opgesloten….

Hiér …Mama, Papa…hiér ben ik … hiér beneden!

 

mees8

 

Maar omdat Buurman’s kat regelmatig hier óók zijn ronde doet, pak ik ‘m toch maar voorzichtig van de grond op en plaats hem wat hogerop in de wat veiliger groene tuin-jungle waar het zijn o zo kwetsbare weg maar in moet zien te vinden. Want ook dáár loert er altijd gevaar en het is een feit dat er van een gemiddeld broedsel maar veertig procent de volwassen leeftijd bereikt.

Het ga je goed Kleine Pimpel!

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s