Brok…

Ik heb hier al eens eerder laten weten dat ik altijd zeer gecharmeerd ben van iedere vorm van stevig winterweer, wáár die zich ook in uit.
Valt er sneeuw, bloeien er ijsbloemen of groeit er een rijpbaard…alles vind ik leuk en interessant!
Maar als de kansen op écht schaatsijs zich aandienen, wordt ik zelfs een beetje opgewonden..

Want daar zie ik echt naar uit..
Zwaaien en zwieren over een bevroren meer en krassend glijden over toegevroren maren en kanalen is voor mij een van de meest ultieme natuur – en sportbelevingen. Ook omdat het maar zo zelden kan!

En nu, schotelen alle weersverwachtingen ons zonder uitzondering een week stevig vriezend winterweer voor, met schaatskansen na maandag !
Ik rij dan altijd al dagen van te voren als een soort onbezoldigde waterinspecteur langs alle hiervoor in aanmerking komende plassen en kanalen om te zien of het al dicht ligt, want de afgelopen dagen vroor het immers ook al enigzins. Dat zag er tot gisteren nog hoopvol uit, maar vandaag merk ik tot mijn schrik dat de harde NO-wind op het Hoeksmeer zelfs de stukken die al toegevroren waren weer compleet open heeft weten te blazen. Da’s een tegenvaller want juist dáár had ik gedacht al snel mijn vleugels uit te kunnen slaan.

Ook het wat verderop gelegen Dannemeer in het natuurgebied ‘Roegwold’ bij Schildwolde, ligt feitelijk nog helemaal open en grote verzamelingen watervogels nemen het er nog op hun gemak van.

 

dan2

 

Nou ja. Ik besluit om daar maar een fijne winterwandeling te maken en met het zonnetje er bij een fiks doorstaande friskoude wind is dat een aangename en gezonde bezigheid, waarbij ik uiteraard mijn camera zo af en toe uit de tas haal om de sfeer vast te leggen.

 

dan4

 

dan1

 

dan3

 

Ze hebben hier in de afgelopen jaren werkelijk een prachtig natuurgebied weten te creëren, waarbij het goed gelukt is om de altijd wat lastige combinatie van publieks-toegankelijkheid en ongestoorde rust voor de natuur, te bewerkstelligen.

Het is hier heerlijk fietsen en wandelen en ik benut die laatste mogelijkheid om over een prachtig van oever tot oever aangelegde vlonder te stappen..

 

dan7

 

Hier vind ik ook een losgeslagen, slechts enkele centimeters groot, brokje ijs, dat ik vanmiddag even op zijn kant zet als een soort ijs-menhir, om de zon er even heerlijk doorheen te laten flonkeren..

 

dan6

 

Het is een soort ‘tribute to the Winter’, een ijs-menhir van hoop, dat die vorst nu dan eindelijk eens echt goed gaat doorzetten, zodat we hier volgende week , waar nu nog water klotst, een prachtige decimeter dikke, zwarte ijsvloer hebben zodat we dan zó van de vlonder kunnen afstappen om onze slag te slaan..

One thought on “Brok…

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s