Van schelmen en gauwdieven..

Kijk, ik houd van Kauwtjes of Torenkraaien, zoals ze ook wel heten..
Het zijn mooi uitgebalanceerde dieren, waarbij alles in de juiste verhouding zit om ze een ‘jentige’ uitstraling te geven. Neem bij dat kwajongensachtige voorkomen óók nog eens die helderblauwe kijkers en dat muisgrijze nekje en je hebt een prachtvogel, die veel gezelliger geluidjes maakt dan zijn meer nasale en grotere neef Zwarte Kraai.

kauw1

 

Maar het zijn een soort ‘jongens van de straat’ en samen met een koppeltje eksters struinen ze hier voor het huis over de tuinen en landerijen op zoek naar gemakkelijk te halen snacks, waarbij ze met ‘mijn en dijn’ vaak een loopje nemen. In Garrelsweer jatten ze steevast de kersen uit de boom voor ik er zelf ook maar een poot naar uit kon steken en hier nemen ze jandorie mijn vogelbad-project te grazen. Ik had in de randen namelijk zorgvuldig aan het oog onttrokken vetkruimels en vogelzaad gestrooid ten behoeve van roodborsten, heggenmussen en vinken ..
Maar de gauwdieven hebben het ontdekt en om het uur strijken ze luidruchtig neer om zich schraalhanzerig te goed te doen aan die niet voor hen bedoelde voedselbank-voorraad, waarbij ze af en toe wat klappen moeten uitwisselen met concurrerende eksters.

 

kauw2

 

 

kauw6

Nou ja..dat ze zich even bij me komen volproppen vind ik niet zo erg.
Maar die in de weg zittende mosranden worden met een paar fikse snavelhouwen, húp, achteloos aan de kant gekwakt en binnen ‘no time’ is de door mij zo zorgvuldig gedrapeerde en smaakvolle begroeing verworden tot een troosteloze hoop groene derrie.

Nou ben ik ook niet zo de persoon om dan alsmaar weer met opgeheven armen naar buiten te hollen en eigenlijk vind ik het ergens toch ook wel weer leuk, want de natuur laat zich maar zelden gemakkelijk regisseren.

Ik besluit dan ook om maar om de gelegenheid te baat te nemen en wat foto’s te maken van de schranspartijen.

 

 

 

kauw5

 

klauw3

 

Ach..die plunderingen zullen toch niet zo heel lang meer duren, want ook kauwen en eksters moeten zich straks echt bezig houden met voortplanting, nestbouw en jonkies groot brengen, zo als het brave huisvaders en –moeders betaamt. Dan is er simpelweg geen tijd meer voor  dit soort hanggroep-kruimel-criminaliteit

Toch?

Of komen ze dan gewoon gezellig terug? Met hun nazaten in het kielzog..

Zucht, natuurfotografie blijft tobben soms.

One thought on “Van schelmen en gauwdieven..

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s