Roodstaartjes..

Wie een beetje tuin heeft met wat struiken of bomen maakt altijd kans om daarin Roodstaartjes aan te treffen. Je moet er wel even oog voor hebben, maar wanneer je even oplet wanneer ze opvliegen, zal meestal wel het rood van hun staartveren de aandacht trekken. Het zijn trekvogeltjes die in zachte winters zelfs onze tuinen verkiezen boven zuidelijke, warmere oorden. De meest voorkomende soort is de Zwarte Roodstaart. Een beestje met wel erg ingetogen kleuren. Elk jaar wordt er wel ergens in mijn tuin een nestje jongen groot, waarbij de hele familie tot diep in het najaar zich met hun vibrerende staartjes op paaltjes en hekjes vertoont. Ze laten zich met niet al teveel moeite fotograferen, vooral ook omdat ze vaak vaste zitplekken innemen. Ik laat hieronder een eerder genomen opname van het mannetje in zijn typisch zwart verenpakje zien..

Sinds een paar dagen is zijn véél bontere, wat minder algemene neef óók weer in mijn tuin aangekomen; de Gekraagde Roodstaart. Ik had hem de voorgaande twee jaren gemist en wat vind ik het prachtig dat ie terug gekomen is. Met name het mannetje is een juweel om te zien en deze week lukte het me om hem van dichtbij op een bloesemtak te kunnen portretteren!

Bij de eerste gelegenheid keerde hij nadrukkelijk zijn prachtig blauwgrijze achterzijde naar mij toe…

Maar daarna toonde hij dan toch ook zijn flamboyante voorkant en zijn kenmerkende witte oogstreep. Wat een beauty, niet waar ? 

Als ik de tuin in loop, hoor ik steeds hoe beide neven Roodstaart met hun schrille trillers de  blits proberen te maken.

En de vrouwtjes, zult u zeggen? Die zijn uiteraard aanwezig, minder opvallend gekleurd, meer teruggetrokken en veel meer gericht op het aanstaande gezinsgebeuren en bijbehorende nestelplek maar.. doorslaggevend in de keus van het interieur. 

Jawel, ook daar !

One thought on “Roodstaartjes..

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s