Slijmerds! …

Gistermiddag miezerde het zo’n beetje aan één stuk door en wanneer ik aan het eind van de dag tijdens een kortdurend intermezzo waarin de bewolking heel even breekt, de druipnatte tuin inloop zie ik wat men met de uitdrukking  ‘het is slakkenweer’ bedoelt.  Overal kruipen ze rond.  Als half afgekloofde dropstaven liggen de naaktlakken zich rond  te wentelen in het neergeplensde hemelvocht waarvan ze, om te kunnen overleven en voortplanten,  grotendeels afhankelijk zijn en hoewel ik de slak eigenlijk een erg interessante beestje vind , kan hun aanblik me maar zelden bekoren.

Dat zal de meesten wel zo vergaan, maar een uitzondering hierop vormt voor mij wél de Huisjesslak (Cepaea nemoralis).

In het natte, nadruppelende bloem- en struikgewas ontdek ik vrij snel een paar kleine, actieve exemplaren dat naar hun aard de tijd neemt  om ‘easy-going’ hun slijmerige sporen te trekken.

Het zijn bij nadere beschouwing toch best heel mooi en intrigerende wezentjes met hun doorschijnende lichaam, het fraai gekleurde huisje en de ‘ogen op steeltjes’, waarmee het overigens niet echt kan zien , maar waarschijnlijk alleen maar licht en donker waarneemt.

Door het ontbreken van wind en hun natuurlijke, als onverschillig aandoende, traagheid is er nauwelijks risico van bewegingsonscherpte en kan ik rustig op hem of haar scherpstellen.

‘Hem of haar’ omdat ze nu eenmaal tweeslachtig ( hemafrodiet) zijn en dat betekent dat elke slak een ander van dezelfde soort kan bevruchten, omdat ieder van hen zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen bezit.

Ikzelf kan ze met de beste wil van de wereld niet ontdekken, ik begrijp het allemaal niet maar het zál ongetwijfeld. Ik begrijp zovéél niet.

Van mij mogen ze hun intieme dingetjes op hun geheel eigen wijze verrichten, zich ongeslachtelijk voorplanten en tegoed doen aan het plantmateriaal,  zolang ze mijn Hosta’s maar een beetje met rust laten.

Overigens, ik heb ooit een filmpje gezien van twee van zulke parende, van natuurlijk glijmiddel gebruikmakende slijmerds en geloof me, van dit type geslachtsverkeer zal ik nooit, maar dan ook nooit één opname laten zien want dáár wil je écht niet een poos naar kijken. Interessant of niet, er zíjn grenzen …Bah!

En ….héél, héél, héél langdradig allemaal!

One thought on “Slijmerds! …

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s