‘Dandélion’ nog er es aan toe… !

 

Dit zijn de weken van het ‘geel’ !

We zien nu overal het koolzaad en de boterbloemen in hun helgele outfit, maar praktisch alle bermen en weilanden zijn nu vooral kleurrijk ‘Monet’- gestippeld door onze Paardenbloem.

 

druppaardf

 

Tja…
’ T is misschien geen bijzonderheid. Eentje die we meestal al snel onnadenkend als lastig onkruid wegschoffelen, maar wat is het op de keper beschouwd toch een interessante beauty. Van oudsher gebruikt als middeltje tegen van alles en nog wat, maar vooral als urine-afdrijvend geneesmiddel.
Wist je dat we er tot in de 60-er jaren geen formele Nederlandse naam voor hadden?
In het noorden bekend als hondenbloem (Groningen), werd hij in het zuiden uitgemaakt voor pissebloem en in Vlaanderen sprak men van bedde-zeekers. Ja toe maar !
Of kwam dat gewoon door de Franse benaming; ‘pissenlit’ ?
Nee dan liever de Engelsen. Die maken er het meer welluidende ‘Dandelion’ van.
Hoewel, dat klinkt misschien ook wel weer als een soort krakende vloek.
In elk geval, kozen de geleerde heren botanici hier uiteindelijk dan maar voor de wat simpele en lomp aandoende benaming van Paardenbloem.

Miskend talent!

Vandaag daarom even alle eer en aandacht voor de Paardenbloem. Zo gewoon, dat zijn opvallende groei- en verspreidingswijze onze aandacht maar zelden trekt.
Ik heb me er vorige week toch maar eens even heerlijk op geconcentreerd en door middel van allerlei camera-trucks en – filmtechniekjes geprobeerd om in twee minuten u te laten zien hoe wonderlijk mooi en knap zo’n geel bloeiertje in elkaar zit en zich in een paar uren transformeert tot de elfen-achtige verschijning van zo’n pluizenbol vol minuscule zaad-parachuutjes.

Enfin… bekiek ’t moar even !

 

 

2 thoughts on “‘Dandélion’ nog er es aan toe… !

  1. Wederom mooi gefilmd Krijn. Chapeau.
    Meestal ben ik niet blij met paardebloemen in mijn tuin maar onze kleindochter helpt liefdevol de pluizenbollen ervan te verspreiden.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s