Vredig Loppersom?..

Praktisch elke zaterdagochtend maak ik – na de koffie- een vast loopje en stap ik vanuit de tuin het schelpenlaantje van het Storkster Pad op, om via het fietsbruggetje over het Westeremder Maar terug te keren.
Even voorbij de spoorwegovergang trekken de felle tinten van een paar advocaat-kleurige boerenkrokusjes al snel mijn aandacht en hoewel ik persoonlijk vind dat ze allemaal véél te vroeg de grond uitkomen en dat zo’n foto eigenlijk in de Maartmaand thuis hoort, hurk ik toch even bij ze neer..

 

zat1

 

Halverwege is mijn vaste mijmerplek, op de grotere brug, waar ik een fenomenaal uitzicht heb op Loppersum. De markante, oude toren is een gezichtsbepalend punt op de verre einder en vaak komt dan dat oude jaren vijftig of zestig-liedje van wijlen dominee J.P van leeuwen, (later sterk ‘gevermoderniseerd’ door Rinus & Daalemmer) in mij op..

 

Bie d’olle Lopster toren doar is het leven goud
woar men ook is geboren, elk vuilt zich doar vertraauwd
ain volk van waaineg woorden, maar deeg en traauw rondom
woont bie dij olle toren, mien vredeg Loppersom

Dij olle Lopster toren, dij staait doar dag en nacht
al zwaarf k in vrumde oorden, hai holdt getraauw de wacht
en as ik din noa joaren ainmoal noar hoes tou kom
din zai’k van ver mien toren, mien vredeg Loppersom

 

 

zat2

 

Hoe jammer toch dat dit ‘vredig’ Loppersum nu zo sterk wordt gedomineerd door gedoe rond aardbevingsschade en met name in de kom van het dorp het gezicht wordt bepaald door leegstaande wijken, open liggende bouwputten en her en der aanwezige hijskranen en machines.

Maar zo in de verte ziet het er toch sereen en liefelijk uit …

 

zat3

 

Dat liefelijke geldt eigenlijk ook best een beetje voor het weertype op deze dag, waarbij het zonnetje en een redelijk blauwe hemel het gemoed doen verlichten.
Maar…. later op de dag verschijnen er alsmaar meer wolken…

Volgens alle weerberichten moeten we ons schrap zetten voor ‘Ciara’een zware Zuidwesterstorm die vanaf morgen flink gaat uithalen met zorgelijke windpieken om u tegen te zeggen, zodat ik de spreekwoordelijke riemen vanmiddag maar vastzet en het gevaar van rondtollende bloembakken, tuinbanken en vogelvoedertafels tegenga door deze alvast in geborgenheid te brengen.

 

271109wolken

 

One thought on “Vredig Loppersom?..

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s