High in the sky ..

 

Vandaag ging een lang gekoesterde wens in vervulling; eens te mogen zweefvliegen !
O zeker ik heb wel eens gevlogen in een vliegtuig, samen met een dikke honderd mensen geklemd tussen stoelen en warm opeengepakt, moeizaam turend door een soort patrijspoortje..

Maar Zweefvliegen? Gedragen door thermiek, als een ooievaar langzaam omhoog geschroefd door opstijgende luchtstromen. Rondcirkelend als een speurende buizerd, gebruik makend van de wetten van aerodynamica en wind- en zonne-energie? Het leek me zo leuk en dat was het ook!

Ik had het geluk om door collega en ervaren zweefvlieg-instructeur Erwin te worden uitgenodigd om deze sensatie ook eens te ondergaan en vanochtend was het zover..

Op een in 2003 nieuw aangelegd zweefvliegterrein in Borgercompagnie, nabij Veendam heeft de Noord Nederlandse Zweefvliegclub een vloot van acht zweefvliegtuigen…

 

zweef1

 

zweef2

En in eentje daarvan mocht ik met hem in de cockpit plaats nemen, waarbij ik uiteraard de camera in de aanslag had..

Achter mij bedient de Erwin het toestel als was het een motorvliegtuig. Alleen de motor ontbreekt en daarom moet het op een andere manier de lucht in gebracht worden. Dit gebeurt d.m.v. een lier op een verderop staande motor op een vrachtwagen, die de aan het toestel gekoppelde staalkabel van meer dan een kilometer snel oprolt..

Met een rotgang werden we de lucht in getrokken, waarbij een soort ‘G-kracht’ heel kort zorgt voor een gevoel alsof je maag achter je oren zit, dan wordt het vliegtuig losgekoppeld en wordt het toch zó mooi…

 

zweef9

Op zo’n 350 meter hoogte, cirkelen we als een spiedende adelaar boven de veenkoloniën…

Ik knip maar wat raak…

 

zweef8

 

zweef7

We zien Groningen in de verte liggen, het Gasunie-gebouw, de Hoornse Plas, het Paterswoldse meer en onder ons de scherpe structuren van bouwlanden, doorsneden door sloten en kanalen..

 

zweef6

 

Het is ook weer allemaal vrij snel voorbij, want bij de heersende weersomstandigheden is zo’n tien minuten vliegen het hoogst haalbare en als we na een fraaie bocht weer op de grond zijn aangekomen en de koepel open klapt ben ik er nog opgetogen van.

Mán wat was dat mooi om mee te mogen maken! Erwin, bedankt !

 

2 thoughts on “High in the sky ..

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s