IJs en vogel ..

Nou, eindelijk vriest het dan flink.
Bij het opstaan gaf de thermometer – 6,8 graden aan en dan bakt het ijs er wel in. Helaas zet het wintertje weer eens niet door zodat schaatsen er niet in zit. Eigenlijk had ik gehoopt dat het in de afgelopen nacht mistig of nevelig zou zijn geweest, zodat ik wit berijpte bomen tegen een staalblauwe hemel zou kunnen fotograferen, maar de lucht is daarvoor niet vochtig genoeg.
Maar blij met die opkomende fel-oranje zon naast d’olle Lopster toren was ik óók hoor vanochtend …

 

och2

 

En wat de dag helemaal goed maakte was een ander natuurfenomeen van helblauwe en oranje tinten !

Aan het eind van de middag kom ik uit Friese dreven en – ik heb daar toch een beetje ’n soort tweede natuur voor ontwikkeld – ik zie even buiten Lauwersoog uit mijn ooghoek een kleine kobaltblauwe plek oplichten tussen het geel van de rietkraag van een sloot.
Meteen registreert mijn brein : “IJsvogel! Yes !”

 

 

ijsv4

 
Ik sta op de rem en keer de auto. Omdat de grond lekker hard bevroren is kan ik zonder problemen de wagen behoedzaam diep in de berm parkeren en het raampje open draaien.
Dit prachtige juweel van een vogeltje, heeft hier nog een open plek gevonden en hoewel het nog op een flinke afstand zit, ben ik toch in staat om er met de telelens dicht genoeg bij te komen om ‘m fraai in het al lage zonlicht op de plaat te kunnen zetten.

 

ijsv2

 

Tot mijn verrassing, komt ie na een vergeefse duik zelfs recht naar me toe vliegen en gaat op slechts enkele meters afstand op een tak voor me zitten. Wel jammer dat er een storende rietstengel in de weg zit, maar het geeft toch ook wel de intieme sfeer van zijn wat verborgen leven weer.
Tien seconden, zitten we elkaar zo even aan te kijken..

ijsv1

 
Net genoeg voor het maken van de laatste foto, want dan geeft hij er de brui aan en snort er als een fel turquoise gekleurd raketje vandoor.

Als ik thuis kom en in de tuin sta, zie ik hoe de winterzon al weer bezig is om boven Stedum gloedvol achter de kim te zakken..

 

avondzon

De natuur maakt zich op voor nog één keer een bijzonder fris nachtje ! En dat het inmiddels gevormde zwarte glij-ijs binnenkort helaas weer onbeschaatst zal verdwijnen is juist voor hem een een hele opluchting !

 

ijsv5

2 thoughts on “IJs en vogel ..

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s