Om te gieren ..

Het was al een paar dagen in het nieuws ..

Er zijn 6 Vale Gieren gespot vlak bij mij in de buurt van Stedum.
Tot nu toe ontbrak het me echter aan tijd en gelegenheid om er naar op zoek te gaan en ik ben ook niet zo’n echte ‘vogeltwitcher’ die van ieder vreemd Pietje een glimp moet opvangen.
Maar ja..Vale Gieren op slechts 2 kilometer afstand van mijn huis, da’s een buitenkans die ik me toch niet laat ontnemen en vanmiddag ben ik samen met mijn zoon toch maar even wezen kijken..

Vale gieren worden maar zelden gezien in Nederland. De dieren leven voornamelijk in Zuidwest-Azië en noordelijk Afrika. In Europa komen zij voor in Frankrijk, Spanje en Portugal. Mogelijk zijn deze gieren afkomstig uit Spanje en door de zuidwestenwind afgedreven naar ons land.

Ach, ik héb ze al eens imponerend voorbij zien zweven in de Spaanse Pyreneën en van dichtbij gefotografeerd in de Gorges van de Drôme, maar om ze op een achternamiddag in een bietenveld bijna in je achtertuin te zien zitten is best wel weer een bijzondere ervaring..

Toegegeven, ze zitten wél een beetje te ver weg en het fotolicht is ook niet jé van hèt waardoor er geen fotografische hoogstandjes worden verkregen maar ze komen toch onmiskenbaar in beeld.

 

gier3

 

Je vraagt je toch af hoe ze het hier zoveel dagen volhouden want voor echte aaseters als ze zijn, blijken hier geen grote karkassen in het wild beschikbaar en ik zie een boer voor dit doel ook niet zo gauw een dood zwijntje in het veld kieperen.

Heel af en toe maken ze zelfs een vliegrondje, waarbij hun karakteristieke figuur fraai tot uiting komt.

 

gier2

 

Tegen 18.00 uur kwam het bericht door dat ze de trage wieken hebben genomen en als kleine stippen aan de horizon zijn verdwenen, richting warmere en voedselrijkere oorden.

One thought on “Om te gieren ..

  1. Wij hebben zondagavond de gieren gezien in Merum bij Garrelsweer dus. Zo tussen 18 en 19 uur. Vonden dat ook heel opmerkelijk. Helaas hadden we geen fototoestel bij ons…. Jaap en Petra Schuurman-Heeres

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s