Pestvogels ..

Ze zijn er weer ! Bij bosjes én besjes …. Pestvogels!

De pestvogel is een zogeheten ‘invasievogel’ uit het hoge noorden.
Ze komen niet ieder jaar naar ons land, maar verschijnen in onregelmatige invasies. Dit jaar is er weer eens zo’n invasie, en wel een hele vroege. Eind oktober werden de eerste pestvogels al gezien en met name in onze ‘pervinzie’!

Daar wordt ik altijd een beetje onrustig van, want hoewel ik ze vaker heb gezien en gekiekt, geeft het me altijd weer een ‘kick’ om ze van dichtbij te mogen bewonderen.

Het is een kwestie van het internet goed in de gaten houden en dan naar zo’n ‘hotspot’ toegaan, waar meestal al wel andere vogelaars en fotografen staan om zich met mij te verlustigen aan de aanblik van zulke prachtige vogels.

Die invasies hangen samen met de beschikbaarheid van voedsel. Wanneer er in Scandinavië weinig bessen aan de struiken hangen, trekken ze net zo lang door naar het zuiden tot er wél voldoende voedsel te vinden is. Door die onregelmatige invallen werd vroeger wel gedacht dat deze vogels de pest overbrachten. Vandaar de naam. Dan doen de Engelsen het wat respectvoller: die noemen de pestvogel ‘waxwing’, naar de rode, wasachtige topjes op de vleugelveren.

Pestvogels communiceren met een hoog, rinkelend geluidje en zien in de taiga’s zelden mensen en zijn daarom niet schuw, maar om ze goed op de plaat te krijgen tussen een wirwar van takken en bladeren valt toch nog niet mee..

Uiteindelijk ga ik toch wel tevreden naar huis met enkele opnamen die het gedrag en houding van deze schitterende toendra-vogels goed weergeven..

 

pestv1

 

pestv2

 

pestv3

 

 

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s