Weer terug !

Zo..daar zijn we weer.

Terug van een paar heerlijke Frankrijk-weekjes, waarbij we met ons ‘tentje’ maar liefst 5 verschillende campings aandeden in verschillende Zuid-Franse gebiedsdelen, waar het warme en zonnige klimaat weer eens een schril contrast vormde met de kou van wind en slagregen die ons bij thuiskomst zo kenmerkend wisten te verwelkomen.

Hoewel uiteraard genoten van ‘ Le Sauvage France’, heb ik deze keer niet eens veel foto’s gemaakt van de flora en fauna uit dit heerlijke land.

Ik beperk me daarom maar tot het tonen van een paar sfeerbeelden van afwisselende en imponerende panorama’s die zich voor onze ogen ontvouwden tijdens lange wandelingen en dito fietstochten.

 

hauteperigord1

We begonnen onze trip in het noorden van de Dordogne, in de ‘Haut Perigord’ om preciezer te zijn. Een afwisselend, glooiend en groen gebied dat uitnodigt om urenlang te dwalen tussen pittoreske dorpjes, kronkelende riviertjes, bossages en weilanden vol van de voor deze streek zo bekende ’blonde’ koeien..

hauteperigord2

Nadat we flink uit de flank zijn gegaan om een paar dagen aan de westkust onder én boven Bordeaux te vertoeven, maken we voor het eerst en veelvuldig gebruik van de fietsmogelijkheden die het vlakke gebied dat ‘Les Landes’ wordt genoemd ons biedt. Het is een – landschappelijk gezien – voor ons niet eens zo heel aantrekkelijk deel van Frankrijk, waar we toch veelvuldig doorheen peddelden om bijvoorbeeld óók eens te kunnen staan aan de rand van die zo veelgeprezen golven van de Atlantische Oceaan.

leslandes1

Ieder zijn smaak hoor, maar om eerlijk te zijn miste ik hier zélf de krabbetjes, schelpen-variëteit en de drie-teenstrandlopertjes die onze eigen Wadden-eilanden op dit punt als bonus weten te bieden.

leslandes2

Bovendien voel ik mij met mijn zorgvuldig ingesmeerde kuiten en nek, zonder ook maar één stukje schaduw maar mét sandalen vol schurend zeezand altijd nogal ontheemd en schutterig tussen die krioelende menigte van kirrende badgasten die zich als bruinvissen thuis lijken te voelen in de branding op die gloeiend hete plaat die ‘strand’ heet.

Wel overweldigend mooi, was de aanblik die het imponerend bergmassief van de Midi-Pyreneeën ons bood enkele dagen daarna. Je moet er wel even weer een paar uurtjes in zuidelijke richting voor in de auto maar dan héb je ook wat…

midipyrenees1

midpyrene4es2

Hier waren ’t uiteraard weer de wandelschoenen waar we ons – prettig afgewisseld door een enkele stoeltjeslift – op voortbewogen om te ‘ óh-en en te áh-en’ bij heerlijk glinsterende bergmeren en overdonderende watervallen..

midipyrenees3

De laatste dagen van de vakantie brengen we door in en rond de ‘Chausses van de Quercy’, in de Zuidelijke Perigord, in de valleien van de Lot en de Célé om meer exact te zijn, waar we nog een paar fijne, zonnige dagen door mochten brengen met ‘kids en kleinkids’ die hier al eerder hun bivak hadden opgeslagen.

Het is een heerlijk, frisgroen en bergachtig oord vol meanderende forel-rivieren, waarbij tussen de beboste hellingen kasteeltjes, bezienswaardige kerkjes en liefelijke dorpjes om de beurt om onze aandacht vroegen.

Querc1

Het zit er weer op. Het was mooi en tevreden kijk ik weer terug op die paar warme, kostelijke weken die ik met mijn liefste maatje weer eens vrij als een vogel, kamperend mocht doorbrengen.

Als ik dit schrijf en vanuit de beschutte woonkamer naar buiten kijk, zie ik hoe de regen striemend op de doorweekte velden slaat en hoe de bomen zich krommen onder de druk van sterke windvlagen. Tegelijkertijd besef ik mij dan dat het wonen op een paar vierkante meter onder een linnen afdakje voor veel mensen helemaal geen vrijwillige, leuke en tijdelijke werk-onderbreking vormt, maar een bittere bestaans-realiteit is van het leven van alle dag, waarin onzekerheid en gebrek aan perspectief de hoofdmoot vormen.

Dát plaatst alles weer in het relativerende licht van dit broze menselijke bestaan waarin wij met elkaar proberen om begrippen als genieten, dankbaar zijn én zorg dragen in een wankel evenwicht hun plaats te doen vinden.

beekjuffer

One thought on “Weer terug !

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s