Geen Parelmoer aan?

Gisteren was het regionale nieuws vol van de kansen op het kunnen waarnemen van zogenaamde parelmoerwolken. Een vrij zeldzaam weerfenomeen dat in ons streken voor het laatst waargenomen is in 1996 geloof ik. In de stratosfeer op meer dan twaalf kilometer hoogte boven Nederland is het soms met temperaturen tot -84°C extreem koud. De temperaturen zijn soms laag genoeg voor de vorming van parelmoerwolken. Ik laat hieronder even een van het Internet geleende foto zien van zoiets moois.

 

Parelmoerwolk-werd-in-1996-voor-het-laatst-in-Nederland-gefotografeerd-foto-Wikimedia-Commons

Nou ja zoiets zou ik natuurlijk ook graag eens willen vastleggen, reden waarom ik gisteravond rond 17.30 uur ook op even op pad ging om even ten Noorden van Loppersum mij kans waar te nemen op op een fotografengelukje.

Nou ja die hoop bleek ijdel en voor zover ik heb begrepen is er niemand geweest die ook maar een glimp van een parelmoerwolk heeft gezien.

Fraai belichte roze wolkjes dreven er overigens genoeg rond in de ijle januari-lucht…

 

eenumwolken

Dan maar de blik de andere kant op gericht, richting het eeuwenoude kerkje van Eenum, want daar gaat de zon groots en indrukwekkend onder…

eenumkerk1

 

eenumkerk2

Ook mooi toch ?

3 thoughts on “Geen Parelmoer aan?

  1. Nog nooit had ik gehoord van parelmoerwolken. Je moet wel heel veel geluk hebben om dat te zien. Met de kennis van nu zou ik het kunnen zien en “begrijpen” of beter gezegd herkennen. Dank je wel voor de mooie foto`s. Ook voor de foto`s van internet die het begrip duiden. Dank je wel!

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s