Kledder in Vledder…

Vandaag soupeerde ik maar weer een snipperdag op omdat ik de verleiding niet kon weerstaan om in te gaan op een aanbieding van een fotohut ergens aan de bosrand in het Drentse Vledder.
Het is een – voor mijn doen – riante hut waarin ik nu eens niet dubbel gevouwen hoef te liggen, voorzien van stoelen en zelfs een elektrisch kacheltje en met name dat laatste was vandaag geen luxe met temperaturen die maar even boven nul lagen. Wat ook speciaal is aan dit onderkomen;
Het is een deels uitgegraven ruimte, waardoor je op ooghoogte met voedselzoekende vogels bent én er ligt een tuinvijvertje bij om badderend gevederte te kunnen vastleggen.

Nou was dat laatste vandaag niet aan de orde want het góót de hele dag van de regen zodat de vogels begrijpelijk geen enkele behoefte hadden aan een wasbeurt.
Eigenlijk waren de omstandigheden weer eens verre van ideaal voor fijne foto’s, omdat het weertype ook nog eens bijzonder somber en donker was. Gelukkig beschik ik over een spiegelreflexcamera die heel goed kan omgaan met weinig licht zodat ik – weliswaar met kunstgrepen- toch nog sluitersnelheden kon krijgen waarmee ik – niet al te – beweeglijke beestjes kon vastleggen.

Eigenlijk kijk ik naar een prachtig levend schilderij omdat ik door een speciale spiegelruit heen fotografeer. U weet wel ; zo’n verhoorkamer-raam op een politie-buro waar Inspector Lewis wél en de verdachte niet doorheen kan kijken.

fotohut

En da’s echt genieten vanaf het eerste tot het laatste moment ! Ik kan me vrijelijk met camera en statief achter dat spiegelraam bewegen, zonder dat ze me in de gaten hebben..

En er is zoveel te zien..

Zoveel soorten die ik in eigen tuin nu eenmaal nooit voor de lens zal krijgen. En hoewel er geen zeldzaamheden langskomen ben ik toch best blij met…

de komst van de Grote Bonte Specht, waarbij eerst mevrouw..

_X5B1103spechtvr1A

_X5B1114spechtmn1

en even later ook menéér het stammetje op lekkernijen komt inspecteren.

Ik laat ze maar de revue passeren…

De prachtige Boomklever die zijn komst meestal met een joelend geluidje aankondigt..

_X5B1136klever2aa

en vaak die typisch kop-in-een bocht- naar-beneden houding aanneemt waneer hij naar de onderkant van de stam roetst..

_X5B1192klever2rrA

Vinken zie je bij mij ook natuurlijk, maar ik krijg ze thuis maar moeilijk op een attractieve plaats, hier gaat dat beter..

_X5B1127vinkvr1aa

Hierboven zie je het vrouwtje en hieronder de man..

_X5B1148vinkmn2aa

Er komen ook van die wat meer robuuste Groenlingen op het voer af…

_X5B1162groenlvr1aa

En even later die prachtig roestbruin getinte Ringmus. Let voor het verschil met de huismus even op dat chocolade-bruine petje!

_X5B1214ringmus2aa

Enfin…gewone merels, gewone roodborsten etc.

_X5B1204merel1aa

_X5B1175roodb1aa

Ik raak er nooit op uit gekeken en als ze even extra mooi op een bemoste plek worden belicht, blijven dit toch altijd weer wondermooie wezentjes..

In mijn kinderlijke euforie stuur ik een enthousiast whatsapp-je naar mijn gezinsleden, waarbij ik hen met een fotootje uit de binnenzijde van de hut wijs op het ‘harde’ leven van een natuurfotograaf, maar ze hebben het door en reageren vooral meesmuilend op deze vorm van luxe natuurbeleving.

_X5B1271spechtenmusaa

Tegen 15.00 uur is het zo donker geworden dat fotograferen niet meer mogelijk is en ik pak in.

Okay..het was klédder in Vledder en ondanks dat ik niet de wat meer zeldzamere soorten heb gezien, ben ik eigenlijk heel tevreden.

Genóten heb ik en ach ja… ’t kóst wat…

Laat anderen maar een dagje gaan ‘Welnessen’ in de sauna of aan het Paintballen slaan.

Dit is ‘mien Oepke’ !

4 thoughts on “Kledder in Vledder…

  1. Door je manier van schrijven ben ik ook heel even in de hut in Vledder……
    Ben heeeeel benieuwd naar die what’s app foto van de binnenzijde van de hut om te zien of ik in mijn verbeelding gelijk heb…..

    Groetjes vanuit Oethoezen

  2. Misschien zijn het niet de meest zeldzame vogels, maar ook de gewone vogels kunnen heel mooi zijn, zeker als je mooi op de foto kunt zetten. Erg mooi.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s