Ereprijs !

Vandaag een foto van een zachtblauw bloempje dat momenteel in veel parken, bermen en bosranden heel onopvallend mooi staat te zijn.

 

Gewone ereprijs – Veronica chamaedrys

 

Ereprijs, Mei 08

 

De naam ereprijs is mogelijk afkomstig van de Vlaamse botanist Dodoens, die de planten ‘eer ende prijs oft loff’ gaf vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn echter nog een tweetal verklaringen in omloop. Ereprijs zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat in de Middeleeuwen winnaars van grote toernooien een krans kregen van deze bloemen. Een derde verklaring is dat een Frankische koning vele jaren aan huiduitslag leed en daarvoor, na goede raad van een jager, dit plantje gebruikte en genas van de huiduitslag. Toen gaf hij het plantje de naam ereprijs. Veronica is genoemd naar de heilige Veronica. Veronica zou volgens een legende in een zweetdoek de afdruk gekregen hebben van het aangezicht van Christus. Sommigen menen dat als je heel goed in  de bloem kijkt, daarvan een weergave te zien is.

Ook al zit ik er bijna met mijn neus in, ik zie ’t niet..maar biedt het hele prachtige voorjaarsspektakel sowieso al geen afdruk van Zijn wezen?

 

One thought on “Ereprijs !

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s