Muntgewichtje ..

Laatst vond ik met de detector weer eens een interessant ‘hebbedingetje’ waarvan ik ’t wel leuk vind om ‘m hier even te laten zien.

Het is een zgn. muntgewichtje uit het begin van de 17e eeuw.;

muntgew1A

Dit is een bronzen gewichtje met daarop de afbeelding van een munt welke is uitgegeven onder Karel de Vijfde. Deze munt werd ook wel Imperiale of Gouden Reaal genoemd. De afbeelding toont het borstbeeld van de keizer en in de rechterhand draag hij een rijksappel , in de linker een zwaard.

munten_wegen

In vroeger tijden werd de waarde van munten bepaald door de hoeveelheid edelmetaal waaruit ze vervaardigd waren. Om te kunnen controleren of de munten inderdaad de juiste massa hadden, is men begonnen met de vervaardiging van kleine schijfjes of blokjes met dezelfde massa als de te controleren munt: de muntgewichten. Het controleren van de munten was nodig omdat door slijtage de munt in massa kon afnemen, maar vooral omdat men kleine stukjes van de munt afknipte. Wanneer iemand dit iedere dag tien keer deed bij een gouden munt, verdiende hij er op deze manier illegaal een aardig zakcentje bij. De vroegste Nederlandse muntgewichten waren rond van vorm en dateren van omstreeks 1500. In de loop van de 16e eeuw werd de vorm vierkant en de afmetingen van de muntgewichten gestandaardiseerd.

muntgewichtdoos

De muntgewichten werden opgeborgen in zogenaamde muntgewichtdozen. Zo’n doos was voorzien van een aantal vierkante uitsparingen waarin de muntgewichten geplaatst konden worden. Boven de muntgewichten werd de naam van de munt geschreven waarvoor het muntgewichtje diende. In de doos zat ook een  balansje met twee kleine weegschaaltjes.

De muntgewichten werden gemaakt door muntgewichtmakers, in die tijd ook wel “goutgewichtmakers” genoemd. Nadat de muntgewichten op gewicht waren gebracht, werd ieder muntgewicht voorzien van een ingeslagen afbeelding op de voorzijde. Op de achterzijde van het muntgewicht sloeg de muntgewichtmaker een merkje in met zijn eigen initialen, zodat iedereen kon zien dat hij dat muntgewicht had gemaakt.

muntgew2B

Hier is te zien dat het hier gaat om de initialen GG en boven is het jaartal 1612 te zien. De letters staan voor de gewichtmaker Gerrut Geens sr. 1607-1624.

Met zo’n gevonden eeuwenoud voorwerpje in de hand, gaat de geschiedenis herleven !

( Kijk, wat zou het nu leuk zijn als ik binnenkort óók nog es die munt vond, waarnaar dit gewichtje verwijst…)

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s