Uit ‘Toen en Nu’ …

Heerlijk vond ik het, geschiedenisles!

Met name het wegdromen wanneer meester van Wageningen voorlas uit ‘Toen en Nu’ Een serie boekwerkjes van W.G. van der Hulst uit de 50-er of -60- er jaren. Natuurlijk het zal wel weer té oubollig zijn en gelezen door onze 21e -eeuwse ogen zijn ze misschien ook wat té moralistisch, té vaderlandslievend, té dit en té dat..

Maar ik vond en vind ze nog steeds prachtig en ‘k was blij dat ik een paar beduimelde exemplaren zag liggen op een rommelmarkt.  Als geen ander wist de schrijver sfeer neer te zetten en dorre feiten om te zetten in meeslepende verhalen en wie anders dan Cornelis Jetzes kon daar van die schitterend gedetailleerde pentekeningen bij plaatsen?

toenennu

Ik laat er even iets uit zien.

Ook omdat het nog niet zo lang geleden is dat we het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden vierden en acteur Huub Stapel als Koning Willem Frederik verkleed, het vanuit de Scheveningse branding binnenhalen van onze eerste vorst uitbeeldde.

De bijna heroïsch aandoende beschrijving in ‘Toen en Nu’ wordt uiteraard sterk verbleekt doordat er destijds feitelijk een ordinair soort staatsgreep plaats vond door een groepje notabelen (Van Hogendorp, Van der Duyn van Maasdam en Van Limburg Stirum), die een vrijwel vergeten, al in 1795 naar Engeland gevluchte oud-stadhouder als koning op de troon wilden planten.

Maar de echte reden waarom ik er ook even over schrijf, is dat ik jaren geleden een bodemvondstje uit oude aarde heb opgediept dat rechtstreeks verband houdt met dit bijzondere feit.

Het is een, weliswaar sterk versleten, in 1913 uitgegeven herdenkingspenning, uitgegeven ter ere van die gedenkwaardige koninklijke intrede in 1813.

willempenning

Alleen de fiere Hollandse leeuw is hierop nog goed zichtbaar, maar wat is ’t leuk om zoiets in handen te hebben.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s