Eindelijk succes !

Vanaf 1996 ben ik al met natuurfotografie bezig.  Ik was in die begintijd een eigenwijze autodidact die gewoon te lui was om zich in boeken te verdiepen over zoiets als de techniek van een foto-camera. Gewoon er op uit en ..proberen maar. Dat resulteerde in frustratie, ontgoocheling en een aaneenschakeling van mislukte, vooral onscherpe, opnamen.

Tsjonge..ik was al blij als er een vogel enigszins herkenbaar in beeld was gekomen.

Maar op een of andere manier had ik de drive om me er in vast te bijten. Ik wilde gewoon van die mooie platen maken die je in natuurtijdschriften zag. Steeds hoger legde ik de lat en langzaam maar zeker begon ik het werken met sluitersnelheden, diafragma’s en belichtingsstanden onder de knie te krijgen. Eindelijk maar toch kwamen de eerste foto’s die het ‘ja-leuk-hoor’niveau van mijn vrouw overstegen. Het waren uitzonderingen, want de meeste gingen alsnog de prullenmand in.

Want digitaal fotograferen bestond nog niet. We gebruikten peperdure dia-rolletjes, die pas na een paar dagen waren ontwikkeld. Ik haalde ze verwachtingsvol op en nog in de fotowinkel hield ik de dia-strookjes al vol spanning tegen het licht.  Daar leek het nog wel wat, maar thuis wees de loep mij ongenadig op bewegingsonscherpte of overbelichting. Dus weg er mee… en maar weer opnieuw naar buiten. Maar zo leerde ik wel heel selectief om te gaan met mijn beeldmateriaal.

En toen was er opeens die oproep van het tijdschrift Grasduinen. ‘Stuur je mooiste natuurfoto in en wie weet staat jouw foto dan in de Grasduinenagenda 1998.’  Dat leek me een ultieme bekroning van mijn zwoegwerk en ik hád een dia waarvan ik wist dat ie indruk maakte. Die stuurde ik dus in en toen de termijn van de bekendmaking van de uitslag al was verlopen, had ik me al verzoend met de gedachte dat ’t wel weer niks zou worden.
Nóg zie ik me op een middag een boekenwinkel in Veendam binnenlopen.

Mijn oog werd getrokken naar een stapel prachtige natuuragenda’s. “Dat zijn ze dus, dacht ik..jammer niks geworden”. Ik draaide gedachtenloos het boekwerkje om en zag tot mijn onuitsprekelijke vreugde dat ‘mijn zonsondergang’ pontificaal op de achtercover was geplaatst.

Schijnbaar achteloos neuriënd bladerde ik de agenda door om te merken dat er nog twee andere foto’s van mij waren geplaatst.

Ik ben geloof ik de winkel uit gezweefd !

Thuis gekomen, lag het bewijs-exempaar met de felicitaties en een (kleine) premie in de brievenbus!

agendafoto

One thought on “Eindelijk succes !

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s