Pestvogels ..

Ze zijn er weer ! Niet bij bosjes, maar wel bij besjes …. Pestvogels!

De pestvogel is een zogeheten ‘invasievogel’ uit het hoge noorden.
Ze komen niet ieder jaar naar ons land, maar verschijnen in onregelmatige invasies. Dit jaar is er nog geen sprake van weer zo’n invasie, maar de eerste pestvogels zijn al weer gezien en met name in onze ‘pervinzie’!

Daar wordt ik altijd een beetje onrustig van, want hoewel ik ze vaker heb gezien en gekiekt, geeft het me altijd weer een ‘kick’ om ze van dichtbij te mogen bewonderen.

Het is een kwestie van het internet goed in de gaten houden en dan naar zo’n ‘hotspot’ toegaan, waar meestal al wel andere vogelaars en fotografen staan om zich met mij te verlustigen aan de aanblik van zulke prachtige vogels.

Hun aanwezigheid hangt samen met de beschikbaarheid van voedsel. Wanneer er in Scandinavië weinig bessen aan de struiken hangen, trekken ze net zo lang door naar het zuiden tot er wél voldoende voedsel te vinden is. Door die onregelmatige invallen werd vroeger wel gedacht dat deze vogels de pest overbrachten. Vandaar de naam. Dan doen de Engelsen het wat respectvoller: die noemen de pestvogel ‘waxwing’, naar de rode, wasachtige topjes op de vleugelveren.

Pestvogels communiceren met een hoog, rinkelend geluidje en zien in de taiga’s zelden mensen en zijn daarom niet schuw, maar om ze goed op de plaat te krijgen tussen een wirwar van takken en bladeren valt toch nog niet mee..

Vandaag zag ik dat er bij Lauwersoog twee exemplaren aanwezig waren en omdat ze doorgaans wel een poosje blijven hangen rond een goede eetgelegenheid, nam ik de kans te baat om wat uren op te nemen en daar een kijkje te nemen.

Nou ..ik was duidelijk niet de enige die een glimp van ze wou opvangen!

 

lawoog

 

En gelukkig wordt ons geduld beloond, want de gekuifde vogels zitten hoog in de boom op de uitkijk vanwaar ze af en toe naar beneden zeilen richting de bessen van de Gelderse Roos waar ze verzot op blijken te zijn.

 

pest1

 

Op dat ‘moment supreme’ ratelen de Canons, de Nikons en de Panasonics er lustig op los en wordt die nooit aflatende hang naar mooie beelden weer volop bevredigd.

Voor mij ook weer een fijne gelegenheid om dit bijzondere natuurfenomeen en de opnamen van die zo tot de verbeelding sprekende vogel met jullie te kunnen delen!

 

pestv3

 

pestv4

 

pestv6

 

pestv7

3 thoughts on “Pestvogels ..

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s