Land van sneeuw en ijs..

Terwijl we hier in Nederland de warmste februaridagen sinds de weerwaarnemingen beleven, ervoer ik in de afgelopen week hoe koud het óók kan zijn.

Het begon allemaal met een valse start, doordat de vliegorganisatie SAS mijn vlucht vlak voor vertrek canselde en ik pas een dag later via twee tussenlandingen in Kopenhagen en Stockholm aankwam in Luleå in Norrbottens Lan, Noord Zweden

 

lapsas

 

Maar een kleine week in Lapland maakte alles goed en bracht me de intense winterbeleving waarop ik hoopte; zware sneeuwval, gevolgd door een paar heldere diepvriesdagen, waarin het op het top- of dieptepunt maar liefst 28,2 C vroor.

Om dan ’s morgens naar buiten te kunnen stappen in die prachtig verstilde, witte wereld en de steenkoude lucht inademen , waarbij direct je neushaartjes bevriezen..wat een voorrecht om dat mee te maken!

 

lapsnee7

 

lapsneeuw2

 

Die urenlange boswandelingen , dat unieke schaatsen op de meter-dik bevroren Botnische Golf, dat alsmaar kijken naar die besneeuwde ossenbloedrode Zweedse huizen en de kerstkaarterige dorpsgezichten. Ik kreeg er niet genoeg van.

 

lapsneeu3

 

lapsnee4

 

laphuis3

 

Op één van de bekende natuurfenomenen, het Noorderlicht had ik me wel bijzonder verheugd maar ondanks relatief heldere nachten en alsmaar weer hoopvol de lucht in turen – ik sliep zelfs speciaal daarvoor met de gordijnen open – bleef de sterrenhemel ingetogen donker.

En dan die élanden waar ik ook nogal op gespitst was…ze waren er zeker!

 

lapbordeland

 

Ook in en rondom mijn logeeradres, verrieden de diep in de sneeuw gedrukte, kenmerkende sporen hun aanwezigheid en ik ben op een gegeven moment zelfs als een echte ‘trapper’ zo’n track gaan volgen in de hoop om zomaar opeens zo’n enorme gedaante voor me te zien opdoemen, maar…nóppes!

 

IMG_3266

 

Gelukkig trof ik wel die andere typische Noordelijke en tot de verbeelding sprekende beesten aan .. Rendieren! Ik moest ook hier lang voor zoeken, maar tijdens een rustig autotochtje lukt het me toch op afstand een paar van die wilde arreslee-trekkers vast te leggen.

 

lapren1

 

laprn2

 

Ik hou mijn verhaal verder maar kort en laat de beelden spreken…

 

lapsneeuw1

 

DSC00057

 

lapboom

 

laptakken

 

laphuis1

 

lapijs

 

laprensppor

 

lapeekh

 

lapspecht

 

lapsneeu6

 

lapvink2

 

lapkerk

 

lappsnneuw7

 

Zo snel als het daar in diepvries is gedompeld, zo snel kan kennelijk ook de dooi toeslaan, want op donderdag deed zachte lucht het kwik binnen 8 uur van – 27 C naar + 1 C oplopen en biggelden onder het autorijden grote plakken soft-ijs op de voorruit naar beneden.

DSC00102

 

O ja, op de laatste morgen voor mijn vertrek, slurpend aan mijn bakje thee, als ik alles inclusief de camera-spullen heb ingepakt, kijk ik gewoontegetrouw nog even na-mijmerend uit het raam naar de verre besneeuwde bosrand. En laat ik dáár dan toch twee elanden als in een vertraagde film heel rustig tevoorschijn zien komen..
Alsof ze er op hebben gewacht!
Enfin ze waren toch te ver weg voor een acceptabele foto en ik héb ze gespot!

De terugreis verloopt voorspoedig en ik voel me dan ook dubbelop in mijn SAS !

 

lapterug

 

Zo…en nu genieten van de Lentewarmte!

 

6 thoughts on “Land van sneeuw en ijs..

  1. Moi Krijn, ik heb je avontuur nog even terug gezocht en ik had het wel gelezen hoor. Leuk om nog even het extra’s van jezelf te horen. Groetjes

  2. Prachtig buurman! Genieten daar he? En niet alleen in de winter hoor. Je hebt ook nog hét Zweedse kerstvogeltje, de Domherra (goudvink) gespot. Die komt in de sneeuw zo mooi uit. Prachtige reis gehad, begrijp ik

  3. Ijn dat je weer gezond terug bent en idd. nu genieten van het mooie weer hier in Nederland. En wat prachtige foto’s weer. Ook wij kunnen een beetje mee genieten.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s