Zingzwanen…

In de winterperiode plaats ik hier meer vogelfoto’s dan in andere seizoenen en dat heeft alles te maken met het simpele feit dat er nu geen fotogenieke bloemen bloeien of betoverende vlinders rondfladderen en er zijn nu ook nauwelijks andere attractieve insecten te zien.

Persoonlijk vind ik dat niet heel erg want op een of andere manier blijft vogelfotografie bij mij altijd een soort van passie, maar ik hoop vooral jullie er niet mee te vervelen.

Als ik namelijk vandaag door het Lauwersmeergebied rijd, zie ik in de verte tientallen grote, slordig neergeworpen, witte dekens op een verlaten akker liggen..

zwane1

Maar ik weet beter..dat zijn zwanen en niet zomaar zwanen..

Het zijn Wilde Zwanen ( Cygnus cygnus) uit het hoge noorden, die gewoontegetrouw in de wintertijd komen afzakken om de bittere kou aldaar te ontvluchten. Wat dat betreft hadden ze er gerust nog even kunnen blijven want op dit moment is het zelfs in die contreien abnormaal zacht.

Wilde zwanen zijn altijd al snel te onderscheiden van de ons bekende Knobbelzwaan doordat deze laatste vrijwel constant met de nek in S-vorm rondloopt, terwijl zijn wilde soortgenoot ‘m doorgaans rechtop houdt. Verder biedt de grote gele snavel een opvallend verschil én het geluid…

In tegenstelling tot dat van de Knobbelneef, wordt er in het gezelschap Wilde Zwanen altijd heerlijk gekwebbeld..

zwane2

Voortdurend klinken er kleine, heel welluidende, trompetachtig roepjes, waaraan ze hun Engelse naam; ‘whooper-swan’ danken..

Onze Duitse buren spreken minstens zo treffend van ‘ Singschwäne’…

Wat ze wel allebei gemeen hebben is dat hun eerstejaars-jongen egaal grijs zijn gekleurd, zoals je ook op de foto kunt zien.

zwane3a

Wie weet krijg ik binnenkort ook nog de derde, wat zeldzamere, variant van de in ons land voor komende zwanensoort; de Kleine Zwaan te zien…

Die lijkt wel héél veel op de Wilde variant en hierbij dan beloofd dat ‘k dan zal uitleggen waar ‘m dat dan weer in zit.

One thought on “Zingzwanen…

  1. Hallo Krijn,
    Je vroeg of vogelfoto’s niet gingen vervelen. Wat mij betreft niet hoor. Maar ik kijk zelf ook altijd graag naar vogels.
    Dus blijf ze gerust zoveel mogelijk fotograferen. Overigens vind ik je andere foto-thema’s ook heel mooi.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s