Steenlopertjes …

In de haven van Lauwersoog is het altijd leuk rondneuzen.

In deze wat stoer aandoende haven-wereld vol ijzer, roestig kettingwerk, oliejassen en aangemeerde kotters is er soms zelfs een redelijke zeldzaamheid zoals een Roodhalsduiker of Pontische meeuw waar te nemen, waardoor het een trekpleister vormt voor vogelaars en fotografen.

Ik mag er zelf ook heel graag even langs wippen, wanneer ik in de buurt ben en hoewel ik zelden iets buitenissigs op vogelgebied aantref, scharrelen er altijd wel goed fotografeerbare Steenlopertjes rond.

280909steenloper

Een Steenloper (Arenaria interpres) is een typische bewoner van rotsachtige kusten of iets wat daar op lijkt (zoals basaltglooiingen op pieren of dammen) en ook in haventjes als deze kun je ‘m druk in de weer zien met het omkeren van stenen of schelpen op zoek naar iets eetbaars. De Engelsen noemen ‘m daarom zeer terecht ‘turnstone’.

Het aardige van dit vogeltje is ook dat ie niet erg schuw is en mij in staat stelt om van relatief korte afstand wat plaatjes te maken..
Maar ik heb al best veel – zeg maar – standaard-foto’s van dit doortrekkertje gemaakt en ik ben eigenlijk op zoek naar een leuke gedragsplaat.

Wanneer ik een groepje naar een van de vele regenplassen zie trippelen, weet ik dat er zich mogelijk een badderpartij gaat aandienen en daarop probeer ik te anticiperen door vanuit de auto, de camera op de grond te plaatsen om een mooi laag standpunt te krijgen in afwachting van wat er gaat komen.

steemloper2

 

 

 

Meestal komt er op zulke momenten nét een Zoutkamper visser precies daar zijn trossen los werpen of gooit een haring happende toerist roet in het eten, maar déze keer gaat alles goed;
Ik ben heel even alleen met de vogels, ze zijn op hun gemak en dan begeeft de eerste zich als een behoedzame badgast te water, dipt het kopje even onder en schudt het heen en weer.

010910steenloper

 

 

 

Dan, alsof temperatuur en samenstelling nauwkeurig zijn beproefd en in orde bevonden, wordt er gespetterd en gespatterd dat het een lust is..

 

 

steenloper1

Ik krijg de gelegenheid om een paar opnamen te maken, en dan verschijnt daar toch weer naast mij die altijd weer opdoemende medemens, deze keer in de vorm van een potige medewerker van de visafslag die daar gewoon eventjes moest zijn en de vogels doet opvliegen..

Geeft niks…ze staan er op !

One thought on “Steenlopertjes …

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s