Riemhanger …

Inmiddels is hier en daar en in verband met de natte voorgeschiedenis –  nog maar mondjesmaat – het eerste koren van het land gehaald. Dat betekent dat ik weer eens af en toe met de detector op stap kan om te zien of er wat bodemvondstjes zijn los te peuteren.

Tot nu toe leverde dat nog geen vermeldenswaardige buit op, reden waarom ik maar eens op mijn kastplankje heb gekeken en daar vanaf, iets heb uitgekozen om hier te laten zien.

Het is een 16e-17e eeuwse riemhangertje, dat ik een jaartje geleden heb gevonden in de buurt van Loppersum.

riemhanger1

Omdat mensen in die vroege tijd geen broekzakken hadden om hun spulletjes onder het lopen tijdelijk in op te bergen hing men kleine gebruiksvoorwerpen zoals messen, sleutels, pijpenwroeters etc. allemaal aan de riem.

Een handig, vaak fraai bewerkt,  dingetje dat je zo als een soort clip over de riem hing en dat je ook nog eens kon verschuiven..

Om het een beetje leuk te illustreren heb ik een gedeelte uit een bladzijde van Rien Poortvliet’s ‘de Tresoor’ ( een prachtig kijk- en leesboek over onze 16e eeuwse voorvaderen)  overgenomen, waarmee de toepassing naar mijn idee helemaal duidelijk wordt.

tekening2

tekening1

Het is echt heel leuk, om zoiets op te diepen en met zo’n praktisch huis-tuin-en-keuken-gevalletje-van-toen wat weg te mijmeren…

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s