Piééét-e- pieéééé-e-piet !

Ach ja… Het zijn veel voorkomende vogels die we praktisch alle dagen wel ergens rond zien scharrelen of zwieren. En vrijwel altijd maken ze geluid..

Met hun schel en hoog ‘ge-piiéét’ trekt ie de aandacht; de scholekster.

Luchtacrobaten zijn het met een vrolijke outfit en goed benaderbaar ook voor een fotograaf die er op gespitst is om ze eens mooi vast te leggen. Ik heb inmiddels een aardig arsenaal aan scholeksterfoto’s in diverse poses en omdat het zulke leuke kust- en akkersbewoners zijn, laat ik er met plezier een vijftal zien.

Allereerst maar eens een close-up, waarbij goed te zien is dat het oog van  ‘Haematopus Ostralegus’ gewoon helderrrood is, iets wat we maar zelden zien bij vogelsoorten.

scheksterclose

Vaak is ’t een kwestie van geduld en goed opletten, want zonder enige vorm van voorspel  bespringt één van de mannetjes ( verschil is er niet te zien) plompverloren een naburig vrouwelijk exemplaar om binnen enkele seconden er ook weer vanaf te stappen, alsof er niks gebeurd is. Tsjonge….

scheksterparing

Waar ze wat meer uitgebreid de tijd voor nemen is ‘badderen’. Minutenlang zijn ze soms in een plasje bezig om hun verenkleed schoon te maken en weer op orde te brengen.

scheksterbadr

Dat mág ook wel, want daar moeten ze ’t van hebben. Pas als het gevederte helemaal in orde is, is ie in staat om zijn razendsnelle soortgenoten te volgen in hun straaljager-achtige duikvluchten boven het meer..

Heel even keren en wenden ze zodanig dat hun zwartwitte silhouetten scherp afsteken tegen de dreigend donkere lucht….

Als de camera heeft gerateld, is dit beeld uiteindelijk te zien waarop ik had gehoopt; een bijna grafisch getekende opname.

scheksters1

Tot slot, een andere vluchtfoto van een exemplaar dat veel dichter bij mij langs scheert. Hier staat de laagstaande zon precies goed en geeft warmte en meer kleurdiepte in weer een plaat van één van onze onmisbare en mooiste weidevogels.

schekster2aprB

One thought on “Piééét-e- pieéééé-e-piet !

  1. Eén van mijn lievelingsvogels (samen met de meeuw). Als havenfotograaf zie ik natuurlijk niet veel soorten, hoewel er verbetering in zit. Kievitten, tapuiten en ander fraai spul strijkt steeds vaker neer in de Rotterdamse haven. Ik heb even terug gelezen en gekeken én natuurlijk weer geweldig genoten! Je bent en blijft een kunstenaar op foto- en andere gebieden.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s