Riembeslag …

Het seizoen om er af en toe eens met de metaaldetector op uit te gaan ligt al weer een paar weken achter me. Enerzijds zijn de dagen gewoon te kort geworden en is het me te zompig en te koud, anderzijds zijn de meeste akkertjes al lang weer ingezaaid en ziet de boer niet graag dat ik daar nu over heen banjer.
Ik heb echter nog wel een paar interessante en zeer oude bodemvondstjes gedaan en ik vind het altijd leuk om ze aan de mensen te late zien.
Dit keer betreft het twee kledingaccessoires, die allebei op dezelfde middag op het zelfde lapje grond te voorschijn kwamen, het ene dateert uit de Gouden Eeuw en het andere is van nog vroegere tijden.
Denk niet dat ik zoiets aan de lopende band vind, want ik had hier al heel wat uurtjes rondgelopen met als enig tastbaar resultaat een koperen vingerhoedje en tientallen onbeduidend metaalfrutsels.
Maar ik weet gewoon dat er die akker van die fijne oudheidjes te vinden zijn en ..de aanhouder wint!

Allereerst is daar dit fraai versierde messing gevalletje.

gordelsluiting

Het is een 17e eeuwse gordelsluiting.
In een van mijn determinatie-boeken trof ik een afbeelding aan van een precies gelijkend exemplaar..

gordelslboek

Het woord zegt het al, hiermee werd de gordel aan het andere eind van de riem bevestigd.

Het tweede voorwerp kon ik aanvankelijk niet goed thuis brengen, maar via een forum op internet kreeg ik al gauw uitsluitsel dat dit een begerenswaardige vondst was.

gespplaat

Het is een middeleeuwse , zeer mooi bewerkte, gespplaat. Aan het uiteinde van deze plaat heeft ooit een gesp gezeten.
Ik laat even twee plaatjes zien zodat u een beetje ’n indruk krijgt van hoe dat er zo ongeveer uit heeft gezien. Feitelijk wordt heden ten dage dit riembeslag nog steeds volgens dezelfde principes gebruikt.

voorbeeldgespplaat

voorbeeldgespplaat2

Alleen de gedachte dat zoiets moois zich door de knuist van een of 13e of 14e eeuwse landknecht heeft laten vastzetten en dat de riem later tijdens het bewerken van de landerijen ergens op deze plek is verloren, spreekt op zo’n moment heel erg tot mijn verbeelding.

Idade Media agricultura new

Over de exacte datering krijg ik nog uitsluitsel via de provinciaal archeoloog.

6 thoughts on “Riembeslag …

 1. Is de exacte datering u nog toegekomen? Ik bezit namelijk een gespplaat die exact hetzelfde is als de uwe. Zou het graag weten. Mijn vermoeden gaat uit naar de 12e tot 13e eeuw.

 2. Hoi Krijn.

  Kan het niet laten.

  In de post van LICHT WINTERSE DETAILS

  En en

  Waarom waarom

  Het is de laatste tijd zo moeilijk om nog een taalfout te vinden dat ik het hier mee moet doen.

  Blijf vooral doorgaan.

  Prachtig zoals je ons steeds weer verrast.

  Vriendelijke groet,

  Fijne feestdagen en een gezegend nieuw jaar samen met Janneke.

  Bert en Harma.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s