Kraanvogelen ..

Gisteren een snipperdag opgenomen en samen met broer Jaap de grens over richting Duitsland.
Naar de omgeving van Diepholz om precies te zijn. Okay, ’t is twee uur en een kwartier rijden maar dan héb je ook wat!
Kraanvogels om precies te zijn. Hier zie je ze zelden of nooit maar dáár..
In de Diepholzer Mooren liggen een 10-tal hoogveengebieden, met daaromheen oude cultuurlandschappen met landbouw gewassen(mais!). Voor kraanvogels lijkt dit gebied meer en meer een vast tussenstation te worden op hun najaarstrek vanuit MecklenburgVorpommern/Rügen naar Lac du Der (ten westen van Parijs) en daarna verder naar het zuiden van Europa.
De natte hoogvenen (moren) bieden voor de nacht een veilige slaapplaats, en de restanten van de geoogste akkers bieden overdag voedsel.

Jammer genoeg bleef de ons toegezegde zon de hele dag afwezig, maar die vogels, met hun prachtige, trompetachtige roep “ kroeééé-kroeéé..”of iets dat daar op lijkt waren er gelukkig wel volop.

kraan4

kraan5

Ze zijn wel schuw en gaan , als we de auto langs de kant van de weg parkeren,al gauw aan de scharrel om voldoende afstand te bewaren en voor je ’t weet zijn ze weer de lucht in.

kraan1

Kraan3
Wat ook jammer was, dat de avondtrek richting de slaapplaatsen in het hoogveen enigszins tegenviel. Er kwamen – naast de wel massaal aanwezige groepen ganzen – slechts enkele tientallen koppels over en om goede opnamen te maken van ‘ Grus Grus – exemplaren’ die een beetje leuk over ons heen kwamen slierten, was het echt te grauw en te donker.
Om iets van de door ons beleefde sfeer op die eindeloze akkers weer te geven, laat ik onderstaand een kort filmpje zien..

One thought on “Kraanvogelen ..

  1. Beste Krijn
    Voor Kraanvogels moet je in het Fochteloërveen zijn, daar kun je ze regelmatig tegen komen. Vorige week zaterdag heb ik ze nog gehoord, niet gezien. Een keer een groep van veertien stuks gezien. Nog niet zoveel als bij Diepholz, maar dat is een kwestie van tijd, over enkele jaren zitten er hier ook zoveel, let maar op.
    Je foto’s en filmpje zijn weer bijzonder, ik geniet er elke keer weer van.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s