Zilveren Stuiver Kampen 1626

Sinds kort ben ik af en toe weer op de inmiddels vrijgekomen landerijen met mijn detector aan te treffen. Ik kan tegelijkertijd mijn gedachten en de nodige grond verzetten. Uitwaaien, af en toe een beetje graven en hopen dat op dat ene piepje nou eindelijk weer es wat anders tevoorschijn komt dan verwrongen stukjes lood, melkflesdoppen of andere waardeloze stukjes metaalrommel. Gelukkig vind ik ook af en toe het gebruikelijke min of meer ‘gewone’ spul zoals duitjes, vingerhoeden, lakenloodjes etc. Het valt me op dat ook bij mij op den duur de vervlakking toeslaat. Was ik in het begin nog blij met elke ‘leeuwencent’ of musketkogel, nu moet het al echt wat bijzonders zijn wil ik enigzins verrukt uit de diep gebogen graafhouding omhoog komen.
In het afgelopen weekend had ik weer eens dat geluk. Hoewel ik pas bij thuiskomst ontdekte dat ik een fijne zilveren munt had gevonden. Zwaar en zwart aangekoekt had ik, in de veronderstelling dat het om een oude duit ging, het een nachtje in de week gelegd in een badje van citroenzuur. Groot was de verrassing toen de korst er af kwam. Duidelijk was er aan beide zijden een afbeelding te zien en hoewel er jammer genoeg ook een gat in zat, moest het nog goed te determineren zijn.
Via een forum op internet kwam ik er achter dat het ging om een Zilveren Stuiverstuk van de stad Kampen. Geslagen rond 1626.

zilvermunt1

zilvermunt2

Voor de in details geïnteresseerden:
Voorzijde: opschrift: MO.NO.ARG.IMP.CIVI.CAMPEN
Keerzijde: gekroond Spaans schild tussen 1 en S. Opschrift: DOMINVS.NOSTER.AD IVTOR . (Onze Heer Helpt)

Voor zo’n geldstukje kon je in die tijd een aardewerken schaal of een pond kaas kopen.

One thought on “Zilveren Stuiver Kampen 1626

  1. Nou ja Krijn. Ik ben geboren in Kampen.Wat ontzettend leuk. Kampen was een rijke handelsstad en het verbaast me niks dat het zilver is. Waar heb je hem precies gevonden? kan ik dit delen met de familie die nog in Kampen woont.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s