Willemgulden …

Zoeken met de metaaldetetector doe ik in deze periode zelden. Om de simpele reden dat op praktisch alle akkers de gewassen nog volop in de groei staan. Pas nadat de eerste graanoogsten plaats hebben gevonden en de aardappels en bieten van de landerijen zijn gehaald ben ik daar in een verloren uurtje vaak te vinden met de piepstok.
Toch vind ik het leuk om ook hier regelmatig iets van dat soort vindsels te laten zien en vandaag is dat een Willem Gulden !
Op een prachtige, door de late avondzon overgoten, voormalige uien-akker rolde deze zilveren munt opeens voor mijn voeten, nadat ik een duidelijk signaal had gekregen.
Koperen muntjes komen vaak zwaar aangetast en onleesbaar uit de grond maar zilveren munten houden zich op dat gebied een stuk beter. Toch moest ik hier ook nog aardig op boenen en poetsen om’m weer mooi te krijgen.
Het is een nog fraaie gulden uit 1846, de tijd van Koning Willem II !

willemguldenVZ

willemguldenAZ

Daar over nadenkend..
Je zal zoiets maar verloren hebben als eenvoudig werkman. Een gemiddelde dagloner had in die tijd een loon van gemiddeld f. 0,60 tot f. 0,75 per dag, als er werk was. Aan huur betaalde hij ongeveer twee kwartjes tot zestig cent per week. Een ramp om zoiets dan kwijt te raken…

One thought on “Willemgulden …

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s