Denarius ….

Het zoeken van herkenbare metalen voorwerpjes uit vervlogen tijden is vaak een kwestie van keihard werken en stug volhouden. Wat dat betreft geeft de serie ‘Diggers’ op Discovery Channel een totaal vertekend beeld van deze hobby.  In die serie gaan twee geflipte en op geld beluste Amerikanen helemaal uit hun dak bij het vinden van een knoop of ‘dime’ uit de ‘civil war’. Ze vinden onder luid gejoel binnen twintig minuten de een na de andere opzienbarende  vondst, waarna ze zo snel ze kunnen een opkoper van antiek vinden die er vervolgens een exorbitant bedrag voor wil neertellen. Je wordt compleet op het verkeerde been gezet door de makers én de programma-sponsor.

Ten eerste ben ik na anderhalf uur zoeken blij als ik tenminste iets heb gevonden wat vitrine-waardig is; een vingerhoed, een oude gesp of een goed geconserveerd muntje. Waarvan mijn zakken echt altijd uitpuilen zijn waardeloze stukjes lood, koper en andere metaalrommel. Daarnaast leveren mijn vondstjes geen enkel geldelijk gewin op. Mijn eerste goud moet ik nog vinden! Nee, ik doe ’t voor de sfeer, de entourage, het feit dat je iets tastbaars hebt gevonden, waar vroege voorouders eeuwen geleden mee rond liepen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. En dát hebben wij dan weer vóór op die Amerikanen, van wie de geschiedenis feitelijk maar enkele honderden jaren terug gaat.

In het oude Europa kan ik met het nodige geluk én doorzettingsvermogen bijvoorbeeld iets uit het begin van de jaartelling,  uit de Romeinse tijd vinden. Thats different cook ! In Groningen gaat dat weliswaar minder eenvoudig dan beneden de grote rivieren (omdat de Romeinen hier simpelweg niet woonden) maar toch ! Ze kwamen hier wél regelmatig kijken en handelden hier ook.
En zo kon het gebeuren dat ik enige tijd geleden op een wierde-akker een bijna onooglijk, heel sleets Romeins muntje vond.

denarius2 (2)

Een zilveren Denarius  geslagen onder Keizer Hadrianus ( 117 – 138 nC) . Nog vaag is op de voorzijde het keizerlijke hoofd te ontwaren en aan de achterkant zien we – met de nodige moeite – hoe hij Vrouwe Fortuna de hand reikt. Laten we wel wezen, het muntje is in deze erbarmelijke staat feitelijk niets waard,  maar voor mij is het een van mijn tópvondsten.   Zo zie je maar.

denarius2 (1)

denarius gaaf

Kijk, als ie er zo had uitgezien ..dan was ik ook spekkoper !

2 thoughts on “Denarius ….

  1. Heel apart! Je zou een keertje naar de Tweede Maasvlakte moeten komen. Door dat opgespoten zand uit de zee komen de meest bijzondere dingen naar boven. Wie weet zit daar ook wel iets van metaal tussen. Boek een leuk hotelletje en ga lekker een weekendje op je knieën! Ik hoor wel wanneer je wilt komen! 😉

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s