Pijpenkopjes …

Tijdens het zoeken met een detector op akkers zijn er ook altijd wel oogvondsten te vinden.  Vaak in de vorm van oude potscherven en kopjes en stelen van oude kleipijpen.

Vanaf het begin van de 17e Eeuw tot in het begin van de 20e Eeuw zijn er in Nederland kleipijpen gerookt.

pijpfoto

Daar het zo’n breekbaar product was kunnen wij de kleipijp wel zien als een wegwerpartikel uit vorige eeuwen. Als je geluk hebt kun je ze op allerlei plaatsen vinden, bijvoorbeeld op geploegde akkers, bagger uit sloten, voor nieuwbouw rijp gemaakte terreinen, oude beerputten, opgebrachte aarde voor geluidswallen, kortom daar waar gegraven wordt moet je de ogen openhouden. Kleipijpen zijn gemaakt in verschillende steden waarvan Gouda de belangrijkste was, maar ook in plaatsen als Gorinchem, Schoonhoven Utrecht en Groningen zijn grote hoeveelheden pijpen gemaakt

Ik laat even een van mijn gevonden exemplaren zien ..

pijpenkopje

Nog leuker wordt het wanneer er een zogenaamd hielmerkje te zien is, want dan is het vrij eenvoudig na te gaan waar en door wie de pijp was gefabriceerd.

Op een door mij gevonden pijpscherfje  is te zien dat deze pijp ooit is gemaakt in Utrecht door pijpenmaker  Joseph Peex (1735-1788).  Hij heeft verschillende pijpjes gemaak met daarop het wapen van Utrecht, gekroonde vis, gekroonde 18 en met zijn naam volledig op de pijp.

hielmerk

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s