Halve Penning of Obool Bisdom Utrecht …

Wel eens langs de oude Domkerk in Utrecht gelopen? Laatst toen ik voor een vergadering in de Domstad moet zijn, liep ik langs dit prachtige gebouw en bedacht me dat ik toch wel een bijzonder aardig aandenken aan de eerste-steen-legger van deze kerk in de kast had liggen.

Ik vind het leuk om ‘m ook hier even te tonen…

Middeleeuws muntje 2

Het is een zeer gaaf gebleven  middeleeuwse zilveren penning of obool die ik enkele maanden geleden met de detector vond op een oude akker. Meteen toen ik het in mijn handen had sprong mijn hart al op want ik zag direct dat het om een interessant  en zeer oud penninkje ging.

Wanneer ik zoiets in mijn zak steek, voel ik daarna nog diverse keren of ’t er nog wel in zit en thuisgekomen moet ik direct het Internet op om uitsluitsel te krijgen.
Aan de Sinterklaas-achtige figuur met staf en mijter op de voorzijde was meteen op te maken dat het een zogenaamd ‘bisschops-muntje’ betrof en dan zijn we er snel uit met de determinatie :

Zilveren Halve Penning of Obool, 13e eeuw, Bisdom Utrecht , Muntheer Hendrik van Vianden 

                                                                       (1250-1267)

middeleeuws muntje 1

In 1254 bukte Bisschop Hendrik zich om de eerste steen voor de gotische Domkerk van Utrecht te leggen, nadat het oude kerkgebouw in 1253 door de negendaagse stadsbrand geteisterd was.

Van het door hem uitgeoefende muntrecht heb ik nu een goed bewaard gebleven aandenken dat ik wel even bij de provinciaal archeoloog heb aangemeld.

Reageren? Graag ! Schrijf hier onder ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s