Dág vlinders ..

Veel mensen denken dat een lekker zonnetje een belangrijke voorwaarde is voor geslaagde natuurfotografie. Maar da’s lang niet altijd het geval en zeker niet bij macro-werk. Vaak zorgt die zon namelijk voor harde schaduwen en uitgebeten wit op de foto. Nee, daarom was ik wel content toen later vanmiddag een wolkendek overschoof. Samen met het ontbreken van wind zorgde dat voor goede omstandigheden voor een paar vlinderopnamen.

Want op Ekenstein hebben ze zowat alles plat gewalst wat er te maaien valt, maar op het buitenterrein staat gelukkig nog zo’n fijn ruig stukje waarin nog volop klavers bloeien.

 

vli4nik

 

Daarboven foerageren hier en daar nog wat late dagvlinders, die me nog even heerlijk op hen uit laten leven..

Het Bont Zandoogje (Pararge aegeria) is wel een van de algemeen voorkomende soorten, maar met zo’n prachtig symmetrisch getekend stippelpatroon een lust voor het oog.

 

vli3nik

 

Dat laatste geldt zeker óók voor een schitterend mini-vlindertje, dat ik helaas een stuk minder vaak aantref; de Kleine Vuurvlinder (Lycaena phlaeas). Daarom ben ik opgetogen om ‘m hier tegen te komen met dat typisch fel-oranje pakje en bovenal omdat me de tijd wordt gegund hen allebei tegen een rustige achtergrond vast te kunnen leggen.

 

vli6nik

 

Het zijn wel de laatste generaties van dit jaar en binnenkort vallen hun perkamenten vleugels voorgoed stil, is het seizoen voorbij en zal ik weer tot het vroege voorjaar moeten wachten om weer op ‘vlinderjacht’ te kunnen.